Talitiainen lennossa

Verkkosivujen tietosuojalausunto

Tällä tietosuojalausunnolla kerromme, miten verkkosivuillamme käsitellään sivuilla vierailevien henkilötietoja.

1. Käsiteltävät henkilötiedot ja käsittelyn lainmukaisuusperusteet

Sivustolla käsitellään vierailijoiden henkilötietoja kahteen tarkoitukseen

  1. Verkkosivujen kautta tapahtuvan asioinnin mahdollistaminen
  2. Verkkosivujen käytön analysointi ja tilastot

Asioinnin osalta tietoja kerätään verkkolomakkeilla, jotka voidaan täyttää verkkosivuilla ja lähettää meille jatkokäsittelyä varten. Tietojen käsittelyn lainmukaisuusperusteena on joko palvelusopimus tai lakisääteisen jätehuollon toteuttaminen. Tietoja säilytetään sen jälkeen asiakasrekisterissämme sen osana. Tästä käsittelystä voit lukea tarkemmin Asiakasrekisterin tietosuojalosteelta. Tietojasi tai lomakkeita ei säilytetä verkkosivuillamme tai julkisesti saatavilla.

Verkkosivujen käytön analysoinnin ja tilastojen osalta tietojen käsittelyn perusteena on antamasi suostumus. Suostumuksen voit antaa tai olla antamatta evästesuostumustyökalulla, jonka sivusto esittää saapuessasi. Henkilötietojasi käsitellään siis vain, jos olet antanut suostumuksesi evästeiden käyttöön. Sivujen käyttö tai asiointi ei edellytä suostumuksen antamista analytiikkaan ja tilastointiin.

Käytämme analytiikan muodostamiseksi Google Analytics -työkalua. Analytics on työväline, jolla ensisijaisesti seurataan sivujen käyttöä. Kuinka monta kertaa vierailija käy sivuilla, miten kauan kävijä viipyy, millä osoitteella sivuille saavutaan, selaimen ja käyttöjärjestelmän tiedot, ruudun resoluutio ja tiettyjen ohjelmistojen tuki (esim. Javascript ja Flash). Myös verkkotietoja kerätään, kuten verkko-osoite, josta vierailu tehdään sekä verkon maantieteellinen sijainti. Tarkoituksena Google Analyticsin käyttöön on saada tietoa verkkosivustosta, esim. mikä sisältö on suosittua, ja kehittää sivustoa paremmaksi saadun tiedon perusteella.

Analytics kerää myös seuraavia tietoja: Dokumenttien lataukset sivuiltamme, linkit, joilla sivuilta poistutaan muualle, lomakkeiden täytön virheet, videoiden katselu, miten pitkälle sivuja lukee ja miten vierailija käyttää sivuston toiminnallisuuksia.

Seuraavia tietoja käsitellään:

  • käyttäjän tekemä kielivalinta
  • arvio vierailijan ikäryhmästä
  • arvio vierailijan sukupuolesta
  • tiedot käytetystä selaimesta (selaimen nimi, versio ja selaintunniste)
  • tieto laitteesta, jolla sivustolla on vierailtu (tietokone, tabletti vai mobiililaite)
  • käytetyn mobiililaitteen malli ja käyttöjärjestelmä
  • näyttötarkkuus, jota vierailija käyttää
  • kellonaika, jolloin verkkosivulla vieraillaan
  • verkkovierailijoiden istuntojen määrä ja keskimääräinen kesto
  • arvio vierailijan kaupungista tai alueesta
  • sivustolla avaamasi sivut ja suoritetut toiminnot
  • tieto sivustosta, jolla vierailija on päätynyt tapahtumakalenterin verkkosivulle
  • (arvio vierailijan kiinnostuksen kohteista) tämä tuli erikseen laittaa asetuksena päälle, ei oletuksena päällä

Google asettaa myös laitteellesi evästeitä ja selauskäyttäytymisen perusteella poistuttuasi sivustoltamme Google voi näyttää sinua mahdollisesti kiinnostavia mainoksia myös muualla. Lisätietoja Googlen tietosuojakäytännöistä löydät täältä: https://policies.google.com/privacy#infocollect.

Tietojen keräämisessä käytetään apuna evästeitä, joista lisää seuraavaksi.

Evästeet

2. Mitä on evästeet

Evästeiksi kutsutaan tekstitiedostoja, jotka selaimesi tallennetaan tietokoneesi muistiin tai muulle päätelaitteellesi, kun käyt verkkosivulla. Kun palaat vierailemaan sivuillamme uudestaan, selaimesi lähettää tallentamansa evästetiedot takaisin.

Evästeiden avulla pystymme mm. nopeuttamaan verkkosivun toimintaa, tunnistamaan laitteesi palatessasi sivulle, muistamaan valintasi, parantamaan käyttökokemustasi sekä mukauttamaan mainoksiamme sivuillamme sekä mahdollisissa muissa palveluissa.

Mikäli haluat perehtyä evästeien toimintaperiaatteeseen tarkemmin, voit lukea lisää sivulta www.aboutcookies.org.

3. Evästeet, joita käytämme verkkosivuillamme

Käytämme verkkosivuillamme erilaisia evästeitä. Evästeet ovat jaoteltavissa sekä niiden keston että käyttötarkoituksen mukaan.

Kestoltaan evästeet voivat olla joko väliaikaisia tai pysyviä. Väliaikaiset evästeet säilyvät vain siihen asti, että suljet selaimen. Pysyvät evästeet puolestaan säilyvät pidemmän, ennalta määrätyn ajan.

Sivuillamme hyödynnettäviä evästeet on jaoteltu seuraaviin ryhmiin:

Välttämättömät
Osa evästeitä on välttämättömiä sen kannalta, että sivu toimii moitteettomasti. Nämä evästeet eivät tallenna mitään tietoa, mitä voitaisiin hyödyntää markkinoinnissa. Eivätkä ne myöskään tallenna mitään valintoja mitä sivuillamme teet.

Sivuston käyttöä ja suorituskykyä mittaavat
Tässä käytämme sivuillamme Google Analytics –evästeitä, joista on kerrottu tarkemmin edellä. Analyticsin evästeiden keräämät tiedot voidaan siirtää ja tallennetaan Googlen palvelimille, joista osa saattaa sijaita EU:n ulkopuolella. Näissä tapauksissa noudatetaan paikallista tietosuojalainsäädäntöä. Henkilötietojen siirrossa käytetään suojamekanismina Euroopan komission hyväksymiä vakiosopimuslausekkeita.

Toiminnalliset
Toiminnalliset evästeet tallentavat tietoa, jonka tarkoituksena on muistaa valintoja, joita olet tehnyt laitteellasi, kun olet sillä ensi kertaa sivuillamme vieraillut. Esimerkiksi, jotta sivu voisi muistaa mitä evästeitä olet sallinut, tulisi toiminnalliset evästeet olla sallittu, jotta valintasi voidaan tallentaa.

Kolmannen osapuolen evästeet
Kolmannen osapuolen evästeet voivat olla esimerkiksi sosiaalisen median evästeitä verkkosivuillamme. Nämä evästeet voivat kerätä tietoa siitä, mitä olet tehnyt sosiaalisen median verkkosivuilla, kuten Facebookissa ja Instagramissa. Näistä evästeistä vastaa aina kolmas osapuoli. Voit tutustua kyseisten kolmansien osapuolien tietosuojakäytäntöihin heidän verkkosivuillaan.

4. Miten hallita ja poistaa evästeitä?

Verkkosivuillamme voit päättää sallitko tai estätkö evästeitä toimimasta sivun alareunan evästeikkunan kautta. Mikäli sallit evästeet, sivustomme muistaa valintasi, eikä kysy sitä uudelleen.

Lähes kaikissa selaimissa voi myös muuttaa selaimen evästeasetuksia ja poistaa olemassa olevat evästeet käytöstä tai asettaa selaimen pyytämään käyttäjältä lupa joka kerta, kun jokin verkkosivu haluaa asentaa evästeen.

Mikäli haluat, että selaimesi ei tallenna evästeitä, voit muuttaa sen selaimesi suojausasetuksista. Alla olevasta listasta löydät ohjeet yleisimpien selainten evästeasetuksien säätöön.

Huomioi kuitenkin, että jos estät evästeiden tallennuksen tai poistat ne käytöstä, jotkin verkkosivujen toiminnoista eivät välttämättä toimi. Evästeiden tai yksittäisen evästeluokan poistaminen käytöstä ei vielä poista evästettä selaimestasi, vaan sinun on poistettava se itse selaimesi asetuksista.

5. Rekisteröidyn oikeudet

Sinulla on myös oikeus tehdä valitus valvontaviranomaiselle, mikäli epäilet henkilötietojasi käytettävän epäasianmukaisesti tai lainvastaisesti. Toivomme, että olet kuitenkin aina ensin yhteydessä meihin ja pyrimme selvittämään asiat jo ennen kuin niistä tulee ongelmia. Yhteystiedot ovat tämän selosteen alussa. Valvontaviranomaisen yhteystiedot ovat:

Tietosuojavaltuutetun toimisto

Käyntiosoite: Ratapihantie 9, 6. krs, 00520 Helsinki

Postiosoite: PL 800, 00521 Helsinki

Vaihde: 029 56 66700

Faksi: 029 56 66735

Sähköposti: tietosuoja(at)om.fi