jäteauto edestä

Mahdollisuuksia laajoille kierrätyspalveluille

Ajankohtaista

Laajennamme taloyhtiöiden muovipakkausten erilliskeräyksen Kärsämäen, Pyhäjärven, Pyhännän ja Siikalatvan alueelle tammikuussa 2022.

Voit ilmoittaa taloyhtiön mukaan keräykseen ottamalla yhteyttä asiakaspalveluumme p. (08) 410 8700 / asiakaspalvelu@vestia.fi.

Taloyhtiöiden muovipakkausten erilliskeräys on käynnissä jo Haapajärvellä, Haapavedellä, Kannuksessa, Kalajoella (pl. Himanka), Nivalassa, Oulaisissa ja Ylivieskassa. Myös kaikilla näillä paikkakunnilla sijaitsevia taloyhtiöitä voi ilmoittaa mukaan keräykseen saman lomakkeen kautta. 

Biojätteen erilliskeräysvelvoite laajenee koskemaan vähintään 5 huoneiston taloyhtiöitä uuden jätelain myötä. Aiemmin velvoite on koskenut väh. 10 huoneiston taloyhtiöitä. Biojätteen keräys on aloitettava väh. 5 huoneiston taloyhtiöissä viim. heinäkuussa 2022. Vestia laajentaa biojätereittiään maaliskuussa 2022. Tälle reitille voi nyt ilmoittaa taloyhtiöitä mukaan.

Ilmoita taloyhtiö mukaan biojätekeräykseen ottamalla yhteyttä asiakaspalveluumme p. (08) 410 8700 / asiakaspalvelu@vestia.fi.

 

Kiinteistökohtaiset jäteastiat

Jätehuoltomääräysten mukaan asuinkiinteistöllä tulee olla sen huoneistojen lukumäärän perusteella jäteastioita seuraavasti:


Jätelaji

Asuinkiinteistön
huoneistojen lukumäärä
Poltettava jäte Yksi tai enemmän
Paperi Yksi tai enemmän
Biojäte Yli kymmenen (Viisi tai enemmän heinäkuusta 2022 alkaen)
Lasi Yli kymmenen
Pienmetalli Yli kymmenen
Kartonki/Pahvi Yli kymmenen
Muovipakkaukset Vapaaehtoinen (Haapajärvellä, Haapavedellä, Kalajoella, Kannuksessa, Nivalassa, Oulaisissa ja Ylivieskassa)

Muista huolehtia, että jäteastialle on esteetön pääsy. Pihan tulee olla aurattu eikä astioiden eteen saa pysäköidä autoja. Jos astiaa ei päästä tyhjentämään, peritään käynnistä hukkakäyntimaksu. Jos astiaa ei ole mahdollista tyhjentää esimerkiksi tietöiden takia, ilmoita asiasta Vestian asiakaspalveluun (08 410 8700) ja peru käynti turhien maksujen välttämiseksi.

Poltettavan jätteen astiaan ja biojäteastiaan jätettä ei saa laittaa irrallaan, vaan jäte tulee aina pakata suljettuun pussiin (biojätteen voi pakata paperipussiin, sanomalehdestä valmistettuun pussiin tai ruskeaan biohajoavaan pussiin).

Talvella biojäteastiat jäätyvät herkästi, mikä valitettavasti estää astian tyhjentämisen. Huolehdi, että astiassa on sisäsäkki ja jätteet on pakattu asianmukaisesti. Jos astia pääsee jäätymään, tulee astia sulattaa lämpimässä tilassa ennen seuraavaa tyhjennyskertaa.

Biojäteastioissa astiasuojasäkkinä joudumme vielä toistaiseksi käyttämään muovista säkkiä, koska biojätteestämme tehdään biokaasua, emmekä ole vielä löytäneet käsittelyprosessiin soveltuvaa biohajoavaa tuotetta.

Jätehuoltomääräysten tiivistelmä

Taloyhtiöille ja isännöitsijöille suunnatusta jätehuoltomääräysten tiivistelmästä voi tarkistaa taloyhtiötä koskevat määräykset.

Jätehuoltomääräysten tiivistelmä isännöitsijöille ReadSpeaker

Jätehuoltomääräykset löytyvät kokonaisuudessaan Jokilaaksojen jätelautakunnan sivuilta.