jäteauto edestä

Mahdollisuuksia laajoille kierrätyspalveluille

Kiinteistökohtaiset jäteastiat

Jätehuoltomääräysten mukaan asuinkiinteistöllä tulee olla sen huoneistojen lukumäärän perusteella jäteastioita seuraavasti:


Jätelaji

Asuinkiinteistön
huoneistojen lukumäärä
Poltettava jäte Yksi tai enemmän
Paperi Yksi tai enemmän (Velvollisuus ei koske omakotitaloja, vapaa-ajan asuntoja eikä haja-asutusalueella sijaitsevia kiinteistöjä.)
Biojäte Viisi tai enemmän (vaihtoehtona kompostointi)
Lasi Viisi tai enemmän
Pienmetalli Viisi tai enemmän
Kartonki/Pahvi Viisi tai enemmän
Muovipakkaukset Viisi tai enemmän

Kartonki-, lasi- ja muovipakkausten sekä pienmetallin erilliskeräys muuttui jätelain ja jätehuoltomääräysten mukaisesti pakolliseksi kaikissa viiden tai useamman huoneiston taloyhtiöissä 1.7.2023 alkaen. 

Muista huolehtia, että jäteastialle on esteetön pääsy. Pihan tulee olla aurattu eikä astioiden eteen saa pysäköidä autoja. Jos astiaa ei päästä tyhjentämään, peritään käynnistä hukkakäyntimaksu. Jos astiaa ei ole mahdollista tyhjentää esimerkiksi tietöiden takia, ilmoita asiasta Vestian asiakaspalveluun (08 410 8700) ja peru käynti turhien maksujen välttämiseksi.

Poltettavan jätteen astiaan ja biojäteastiaan jätettä ei saa laittaa irrallaan, vaan jäte tulee aina pakata suljettuun pussiin (biojätteen voi pakata paperipussiin, sanomalehdestä valmistettuun pussiin tai biohajoavaan pussiin).

Talvella biojäteastiat jäätyvät herkästi, mikä valitettavasti estää astian tyhjentämisen. Huolehdi, että astiassa on sisäsäkki ja jätteet on pakattu asianmukaisesti. Jos astia pääsee jäätymään, tulee astia sulattaa lämpimässä tilassa ennen seuraavaa tyhjennyskertaa.

Jätehuoltomääräysten tiivistelmä

Jätehuoltomääräysten tiivistelmän löydät täältä.

Jätehuoltomääräykset löytyvät kokonaisuudessaan Jokilaaksojen jätelautakunnan sivuilta.

Ylivieskan taajamassa lajiteltava biojätteet 1.7.2024 alkaen.Lue lisää.
+