jäteauto edestä

Mahdollisuuksia laajoille kierrätyspalveluille

Ajankohtaista

Jätelakimuutos

Heinäkuussa 2021 voimaan astuneen uuden jätelain myötä biojätteen, kartonki-, lasi- ja muovipakkausten sekä pienmetallin erilliskeräysvelvoiteet laajenevat. Velvoitteet koskevat kaikkia Vestian toimialueen taajama-alueiden taloyhtiöitä, joissa on väh. viisi huoneistoa. Velvoitteet tulevat voimaan vaiheittain.

  • Biojätteen erilliskeräys tai kompostointi lämpökompostorilla on aloitettava viimeistään heinäkuussa 2022.
  • Kartonki-, lasi- ja muovipakkausten sekä pienmetallin erilliskeräys on aloitettava viimeistään heinäkuussa 2023.

Voit ilmoittaa taloyhtiön mukaan erilliskeräyksiin ottamalla yhteyttä asiakaspalveluumme p. (08) 410 8700 / asiakaspalvelu@vestia.fi.

 

Kiinteistökohtaiset jäteastiat

Jätehuoltomääräysten mukaan asuinkiinteistöllä tulee olla sen huoneistojen lukumäärän perusteella jäteastioita seuraavasti:


Jätelaji

Asuinkiinteistön
huoneistojen lukumäärä
Poltettava jäte Yksi tai enemmän
Paperi Yksi tai enemmän
Biojäte Viisi tai enemmän
Lasi Yli kymmenen (Viisi tai enemmän heinäkuusta 2023 alkaen)
Pienmetalli Yli kymmenen (Viisi tai enemmän heinäkuusta 2023 alkaen)
Kartonki/Pahvi Yli kymmenen (Viisi tai enemmän heinäkuusta 2023 alkaen)
Muovipakkaukset Vapaaehtoinen (Viisi tai enemmän heinäkuusta 2023 alkaen)

Muista huolehtia, että jäteastialle on esteetön pääsy. Pihan tulee olla aurattu eikä astioiden eteen saa pysäköidä autoja. Jos astiaa ei päästä tyhjentämään, peritään käynnistä hukkakäyntimaksu. Jos astiaa ei ole mahdollista tyhjentää esimerkiksi tietöiden takia, ilmoita asiasta Vestian asiakaspalveluun (08 410 8700) ja peru käynti turhien maksujen välttämiseksi.

Poltettavan jätteen astiaan ja biojäteastiaan jätettä ei saa laittaa irrallaan, vaan jäte tulee aina pakata suljettuun pussiin (biojätteen voi pakata paperipussiin, sanomalehdestä valmistettuun pussiin tai biohajoavaan pussiin).

Talvella biojäteastiat jäätyvät herkästi, mikä valitettavasti estää astian tyhjentämisen. Huolehdi, että astiassa on sisäsäkki ja jätteet on pakattu asianmukaisesti. Jos astia pääsee jäätymään, tulee astia sulattaa lämpimässä tilassa ennen seuraavaa tyhjennyskertaa.

Biojäteastioissa astiasuojasäkkinä joudumme vielä toistaiseksi käyttämään muovista säkkiä, koska biojätteestämme tehdään biokaasua, emmekä ole vielä löytäneet käsittelyprosessiin soveltuvaa biohajoavaa tuotetta.

Jätehuoltomääräysten tiivistelmä

Jätehuoltomääräysten tiivistelmän löydät täältä.

Jätehuoltomääräykset löytyvät kokonaisuudessaan Jokilaaksojen jätelautakunnan sivuilta.