jäteauto edestä

Mahdollisuuksia laajoille kierrätyspalveluille

Ajankohtaista

Pakkausjätteiden erilliskeräys tulossa pakolliseksi heinäkuussa 2023

Heinäkuussa 2021 voimaan astuneen jätelain mukaisesti kaikkien viiden tai useamman huoneiston taloyhtiöiden on alettava keräämään kartonki-, lasi- ja muovipakkauksia sekä pienmetallia viimeistään 1.7.2023. Lisäksi taloyhtiöissä on oltava keräys poltettavalle jätteelle, paperille ja biojätteelle (biojätteen keräyksen vaihtoehtona on kompostointi).

Mikäli isännöimästäsi taloyhtiöstä puuttuu jokin heinäkuussa -23 vaadittavista keräyksistä, ilmoita taloyhtiö keräykseen mahdollisimman pian verkkolomakkeella. Mikäli tarvitset apua lomakkeen täyttämiseen, soita asiakaspalveluumme: p. (08) 410 8700.

Vaikka ilmoittaisit taloyhtiön keräykseen jo nyt, tyhjennykset voidaan halutessasi aloittaa vasta 1.7.2023. Keräysastioiden toimitusaika taloyhtiöihin ajoittuu huhti-heinäkuulle -23, joten on mahdollista, että astia toimitetaan taloyhtiöön keräyksen aloitusajankohtaa aiemmin. Ennakoinnilla pyrimme välttämään asiakaspalvelun, astiatoimitusten ja ajojärjestelyjen ruuhkaantumisen kesäaikaan.

 

Kiinteistökohtaiset jäteastiat

Jätehuoltomääräysten mukaan asuinkiinteistöllä tulee olla sen huoneistojen lukumäärän perusteella jäteastioita seuraavasti:


Jätelaji

Asuinkiinteistön
huoneistojen lukumäärä
Poltettava jäte Yksi tai enemmän
Paperi Yksi tai enemmän (Velvollisuus ei koske omakotitaloja, vapaa-ajan asuntoja eikä haja-asutusalueella sijaitsevia kiinteistöjä.)
Biojäte Viisi tai enemmän (vaihtoehtona kompostointi)
Lasi Viisi tai enemmän (heinäkuusta 2023 alkaen)
Pienmetalli Viisi tai enemmän (heinäkuusta 2023 alkaen)
Kartonki/Pahvi Viisi tai enemmän (heinäkuusta 2023 alkaen)
Muovipakkaukset Viisi tai enemmän (heinäkuusta 2023 alkaen)

Muista huolehtia, että jäteastialle on esteetön pääsy. Pihan tulee olla aurattu eikä astioiden eteen saa pysäköidä autoja. Jos astiaa ei päästä tyhjentämään, peritään käynnistä hukkakäyntimaksu. Jos astiaa ei ole mahdollista tyhjentää esimerkiksi tietöiden takia, ilmoita asiasta Vestian asiakaspalveluun (08 410 8700) ja peru käynti turhien maksujen välttämiseksi.

Poltettavan jätteen astiaan ja biojäteastiaan jätettä ei saa laittaa irrallaan, vaan jäte tulee aina pakata suljettuun pussiin (biojätteen voi pakata paperipussiin, sanomalehdestä valmistettuun pussiin tai biohajoavaan pussiin).

Talvella biojäteastiat jäätyvät herkästi, mikä valitettavasti estää astian tyhjentämisen. Huolehdi, että astiassa on sisäsäkki ja jätteet on pakattu asianmukaisesti. Jos astia pääsee jäätymään, tulee astia sulattaa lämpimässä tilassa ennen seuraavaa tyhjennyskertaa.

Biojäteastioissa astiasuojasäkkinä joudumme vielä toistaiseksi käyttämään muovista säkkiä, koska biojätteestämme tehdään biokaasua, emmekä ole vielä löytäneet käsittelyprosessiin soveltuvaa biohajoavaa tuotetta.

Jätehuoltomääräysten tiivistelmä

Jätehuoltomääräysten tiivistelmän löydät täältä.

Jätehuoltomääräykset löytyvät kokonaisuudessaan Jokilaaksojen jätelautakunnan sivuilta.

Taloyhtiöissä oltava jäteastiat pakkausjätteille ja pienmetallille 1.7.2023 alkaen.Lue lisää.
+