Miten jätteet hyödynnetään?

Mitä hyötyjäteasemilla, ekopisteillä ja jätekeskuksen lajittelupihalla vastaanottamillemme jätteille tapahtuu? Miten jätteitä hyödynnetään ja miksi kierrättäminen kannattaa? Alta löydät kootusti tietoa eri jätelajien hyödyntämisestä.

Pakkausmuovi

Kierrätetyistä muovipakkauksista valmistetaan uusiomuovituotteita, joita ovat esimerkiksi muovijätesäkit, -pussit, -putket ja -levyt.

Lisäksi muovipakkauksista voidaan tehdä muoviprofiileja, joista valmistetaan esimerkiksi ulkokalusteita, lautoja, aitoja, liikenne- tai meluesteitä sekä laiduntolppia.

Noin 25% kierrätetyistä muovipakkauksista päätyy energiapolttoaineeksi kaukolämmön- ja sähköntuotantoon Suomessa.

Kartonki

Keräämme kartonkia ekopisteillämme sekä taloyhtiöissä. Isompia eriä ja pahvilaatikoita kerätään myös hyötyjäteasemilla.

Kerätty kartonki matkaa keräyspisteiltä jätekeskukseemme paalattavaksi. Kartonki lajitellaan meillä 1- ja 2-laatuiseksi. 1-laatuinen pahvi päätyy meiltä eristemateriaaliksi ja 2-laatuinen puolestaan hylsykartongiksi paperi- ja kangasrullien hylsyihin.

Paperi

Keräämme paperia taloyhtiöissä ja ekopisteillä. Kerätystä paperista voidaan valmistaa joko eristemateriaalia tai uusiopaperia, jota käytetään sanomalehdissä ja muissa painotuotteissa.

Metalli

Ekopisteiltä ja taloyhtiöistä keräämämme pienmetalli sekä hyötyjäteasemilla ja jätekeskuksessa keräämämme metalliromu lähtevät meiltä Mepak-Kierrätys Oy:lle. Sieltä kierrätysmetalli päätyy metalliteollisuuden käyttöön ja muuntuu uusiksi metallituotteiksi. Näin metalli kiertää ikuisesti!

Tiesitkö, että voit viedä metallinkeräykseen esineitä, joista vähintään puolet on metallia?

Lasi

Ekopisteiltä ja taloyhtiöistä keräämämme pakkauslasi (eli lasipullot ja -purkit) lähtevät meiltä Suomen Keräyslasiyhdistykselle Helsinkiin. Sieltä pakkauslasi päätyy käytettäväksi mm. uusien lasipakkausten, lasivillan ja vaahtolasin valmistukseen. 

Otamme vastaan hyötyjäteasemilla ja jätekeskuksessa myös muuta lasia, kuten ikkunalasia, juomalaseja, maljakoita yms.

Biojäte

Isoista taloyhtiöistä ja laitoskeittiöiltä keräämämme biojäte matkaa meiltä Mustasaareen Stormossenin biokaasulaitokseen. Laitoksella biojäte mädätetään ja siitä tuotetaan biokaasuautojen polttoaineena käytettävää biokaasua sekä kompostimultaa.

Poltettava jäte

Keräämme poltettavaa jätettä omakotitaloista, taloyhtiöistä ja julkisista laitoksista. Kaikki kotitalouksien kotiroskiksiin keräämä jäte lukeutuu poltettavaan jätteeseen, joka tunnettiin aiemmin nimellä sekajäte.

Poltettava jäte matkaa kiinteistöiltä ensin jätekeskukseemme välivarastoitavaksi, ja sieltä edelleen Mustasaareen osittain omistamaamme Westenergyn jätteenpolttolaitokseen.

Westenergyllä jäte poltetaan ja hyödynnetään sähkönä ja kaukolämpönä. Tuhka hyödynnetään maanrakennusmateriaalina ja betonituotteiden valmistuksessa, ja tuhkasta eroteltu metalli kierrätetään.

Piha- ja puutarhajäte

Piha- ja puutarhajätettä (eli haravointijätettä, kantoja ja oksia) otetaan henkilöauton peräkärrykuormina vastaan Vestian hyötyjäteasemilla ja jätekeskuksen lajittelupihalla.

Urakoitsijamme murskaa piha- ja puutarhajätteen, jonka jälkeen se kompostoidaan jätekeskuksen alueella.

Huom! Ethän lajittele vieraslajikkeita kompostoitavan piha- ja puutarhajätteen sekaan. Otamme vieraslajikkeet vastaan erillisinä ja ne lähtevät meiltä poltettavaksi. Voit tutustua vieraslajikkeisiin osoitteessa: https://www.allergia.fi/site/assets/files/25158/vieraslajiopas-1.pdf

Puujäte

Otamme puujätettä vastaan hyötyjäteasemilla, jätekeskuksen lajittelupihalla sekä isommat puuerät jätekeskuksen vaaka-asemalla. Vastaanottamamme puujäte haketetaan meillä urakoitsijamme toimesta. Haketettu puujäte lähtee meiltä lämpölaitoksille, joissa se hyödynnetään energiana.

Kyllästetty puu

Otamme vastaan kyllästettyä puuta hyötyjäteasemilla ja jätekeskuksen lajittelupihalla sekä isompia puueriä jätekeskuksen vaaka-asemalla. Kyllästetyn puun voit kierrättää myös puutavaraliikkeiden kestopuukeräyslavojen kautta.

Kyllästetty puu lähtee meiltä haketettavaksi. Haketuksen jälkeen puu käsitellään siihen erikoistuneissa polttolaitoksissa, joissa polton savukaasut puhdistetaan ja tuhka stabiloidaan. Näin kyllästetty puu saadaan hyödynnettyä turvallisesti energiaksi.

Sähkö- ja elektroniikkaromu

Sähkö- ja elektroniikkaromua otetaan kotitalouksilta maksutta vastaan hyötyjäteasemilla, Ylivieskan jätekeskuksen lajittelupihalla sekä sähköelektroniikkaa myyvissä liikkeissä.

Sähkö- ja elektroniikkaromuun voit lajitella kaikki laitteet, joihin tulee virta joko töpselistä, paristosta tai akusta. Käytettyjen paristojen ja akkujen navat tulee teipata ja lajitella vaaralliseen jätteeseen.

Tuottajavastuuyhteisöt vastaavat sähkö- ja elektroniikkalaitteiden kierrätysprosessista. Laitteet ja niiden osat hyödynnetään uudelleen ja materiaalit jalostetaan uusien tuotteiden raaka-aineiksi. Osat, joita ei pystytä käyttämään uudelleen hyödynnetään lämpöenergiana polttolaitoksissa.

Lisätietoa aiheesta osoitteessa: www.serkierratys.fi

Paristot ja akut

Paristoja ja akkuja kerätään hyötyjäteasemilla, jätekeskuksen lajittelupihalla sekä kauppojen keräyspisteillä. Kierrätetyt akut ja patterit matkaavat Akkuserille Nivalaan, jossa yli 50 % niiden materiaaleista kierrätetään uusioraaka-aineiksi.

Akut ja patterit on tärkeä käsitellä ja kierrättää oikein myös paloturvallisuuden vuoksi. Teippaa käytöstä poistettujen paristojen ja akkujen navat heti ja laita vuotavat pussiin. Huolehdi, etteivät lapset pääse käsiksi nappiparistoihin. Näin varmistat paloturvallisuuden myös kotonasi.

Jäteöljy

Jäteöljy lukeutuu vaarallisiin jätteisiin, joita keräämme hyötyjäteasemilla ja jätekeskuksessa. Öljyastiat valutetaan meillä ensin tyhjiksi. Jäteöljy, öljyn suodattimet ja öljyiset imeytysrätit lähtevät meiltä Fortumille, jossa ne käsitellään korkealämpötilapolttoisessa vaarallisen jätteen polttolaitoksessa ja hyödynnetään lämpöenergiana.

Tyhjät kanisterit lajitellaan poltettavaan jätteeseen ja tyhjät metalliset tynnyrit metalliromuun.

Liuottimet

Liuottimet lukeutuvat vaaralliseen jätteeseen, jota otamme vastaan kohtuullisina määrinä hyötyjäteasemillamme sekä Ylivieskan jätekeskuksessa. Liuottimiin lukeutuvat esimerkiksi tärpätti, tinneri ja asetoni. Myös tuotteet, jotka sisältävät liuottimia käsitellään vaarallisena jätteenä.

Liuottimet lähtevät meiltä Fortumille, jossa ne käsitellään korkealämpötilapolttoisessa vaarallisen jätteen polttolaitoksessa ja hyödynnetään lämpöenergiana.