Miten jätteet hyödynnetään?

Mitä lajittelupihoilta, ekopisteiltä ja kiinteistön keräyspisteisteiltä keräämillemme jätteille tapahtuu? Miten jätteitä hyödynnetään ja miksi kierrättäminen kannattaa? Alta löydät kootusti tietoa eri jätelajien hyödyntämisestä.

Muovipakkaukset

Keräämme muovipakkauksia osalla ekopisteistä, lajittelupihoilla sekä taloyhtiöissä.

Kierrätetyistä muovipakkauksista valmistetaan uusiomuovituotteita, joita ovat esimerkiksi muovipussit ja -jätesäkit, erilaiset kulutustavarat (tiskiharjat, kenkälusikat, kukkaruukut), huonekalujen komponentit, kojerasioiden kannet ja lautakomposiitti.

Kierrätyskelvoton muovi päätyy energiapolttoaineeksi.

Kartonki

Keräämme kartonkia ekopisteillämme sekä taloyhtiöissä. Isompia eriä ja pahvilaatikoita kerätään myös lajittelupihoilla.

Kerätty kartonki matkaa keräyspisteiltä jätekeskukseemme paalattavaksi. Kartonki lajitellaan meillä 1- ja 2-laatuiseksi. 1-laatuinen pahvi päätyy meiltä eristemateriaaliksi ja 2-laatuinen puolestaan hylsykartongiksi paperi- ja kangasrullien hylsyihin.

Paperi

Keräämme paperia taloyhtiöissä ja ekopisteillä. Kerätystä paperista voidaan valmistaa joko eristemateriaalia tai uusiopaperia, jota käytetään sanomalehdissä ja muissa painotuotteissa.

Metalli

Ekopisteiltä ja taloyhtiöistä keräämämme pienmetallin hyödyntämisestä vastaa Mepak-Kierrätys Oy.

Lajittelupihoilta keräämämme metalliromu toimitetaan Kajaanin Romu Oy:lle.

Kierrätysmetalli päätyy metalliteollisuuden käyttöön ja muuntuu uusiksi metallituotteiksi. Näin metalli kiertää ikuisesti!

Tiesitkö, että voit viedä metallinkeräykseen esineitä, joista vähintään puolet on metallia?

Lasi

Ekopisteiltä ja taloyhtiöistä keräämämme pakkauslasi (eli lasipullot ja -purkit) lähtevät meiltä Suomen Keräyslasiyhdistykselle Helsinkiin. Sieltä pakkauslasi päätyy käytettäväksi mm. uusien lasipakkausten, lasivillan ja vaahtolasin valmistukseen. 

Lajittelupihoilla vastaanotamme myös muuta lasia, kuten ikkunalasia, juomalaseja, maljakoita yms. lajiteltavana jätteenä.

Biojäte

Taloyhtiöistä ja laitoskeittiöiltä keräämämme biojäte matkaa meiltä Mustasaareen Stormossenin biokaasulaitokseen. Laitoksella biojäte mädätetään ja siitä tuotetaan biokaasuautojen polttoaineena käytettävää biokaasua sekä kompostimultaa.

Poltettava jäte

Keräämme poltettavaa jätettä omakotitaloista, taloyhtiöistä ja julkisista laitoksista. Kaikki kotitalouksien kotiroskiksiin keräämä jäte lukeutuu poltettavaan jätteeseen, joka tunnettiin aiemmin nimellä sekajäte.

Poltettava jäte matkaa kiinteistöiltä ensin jätekeskukseemme välivarastoitavaksi, ja sieltä edelleen Mustasaareen osittain omistamaamme Westenergyn jäte-energialaitokseen.

Westenergyllä jäte poltetaan ja hyödynnetään sähkönä ja kaukolämpönä. Tuhka hyödynnetään maanrakennusmateriaalina ja betonituotteiden valmistuksessa, ja tuhkasta eroteltu metalli kierrätetään.

Piha- ja puutarhajäte

Piha- ja puutarhajätettä (eli haravointijätettä ja oksia) otetaan henkilöauton peräkärrykuormina vastaan lajittelupihoilla.

Urakoitsijamme murskaa piha- ja puutarhajätteen, jonka jälkeen se kompostoidaan jätekeskuksen alueella.

Huom! Ethän lajittele vieraslajikkeita kompostoitavan piha- ja puutarhajätteen sekaan. Otamme vieraslajikkeet vastaan erillisinä ja ne lähtevät meiltä poltettavaksi. Voit tutustua vieraslajikkeisiin osoitteessa: https://www.allergia.fi/site/assets/files/25158/vieraslajiopas-1.pdf

Puujäte

Otamme puujätettä vastaan lajittelupihoilla henkilöauton peräkärrykuormina. Vastaanottamamme puujäte haketetaan meillä urakoitsijamme toimesta. Haketettu puujäte lähtee meiltä lämpölaitoksille, joissa se hyödynnetään energiana.

Kyllästetty puu

Otamme vastaan kyllästettyä puuta lajittelupihoilla henkilöauton peräkärrykuormina. Kyllästetyn puun voit kierrättää myös puutavaraliikkeiden kestopuukeräyslavojen kautta.

Kyllästetty puu lähtee meiltä haketettavaksi. Haketuksen jälkeen puu käsitellään siihen erikoistuneissa polttolaitoksissa, joissa polton savukaasut puhdistetaan ja tuhka stabiloidaan. Näin kyllästetty puu saadaan hyödynnettyä turvallisesti energiaksi.

Sähköromu

Sähköromua vastaanotetaan kotitalouksilta maksutta lajittelupihoilla ja sähköelektroniikkaa myyvissä liikkeissä.

Sähköromuun voit lajitella kaikki laitteet, joihin tulee virta joko töpselistä, paristosta tai akusta. Käytettyjen paristojen ja akkujen navat tulee teipata ja lajitella vaaralliseen jätteeseen.

Tuottajavastuuyhteisöt vastaavat sähkö- ja elektroniikkalaitteiden kierrätysprosessista. Laitteet ja niiden osat hyödynnetään uudelleen ja materiaalit jalostetaan uusien tuotteiden raaka-aineiksi. Osat, joita ei pystytä käyttämään uudelleen hyödynnetään lämpöenergiana polttolaitoksissa.

Lisätietoa aiheesta osoitteessa: www.serkierratys.fi

Paristot ja akut

Paristoja ja akkuja kerätään lajittelupihoilla. Lajittelupihoille voit tuoda kerralla enintään 10 akkua. Yli 0,5 kg litiumakkuja otamme vastaan ainoastaan Haapajärven hyötyjäteasemalla ja Ylivieskan lajittelupihalla. Alle 0,5 kg litiumakkuja ja kaikkia muita akkuja otetaan vastaan kaikilla lajittelupihoilla.

Pienakut ja paristot voi kierrättää myös kauppojen keräyspisteille.

Kierrätetyt litumakut ja patterit matkaavat Akkuserille Nivalaan, jossa yli 50 % niiden materiaaleista kierrätetään uusioraaka-aineiksi.

Lyijyakkujen hyödyntämisestä vastaa tuottajayhteisö Akkukierrätys Pb Oy.

Akut ja patterit on tärkeä käsitellä ja kierrättää oikein myös paloturvallisuuden vuoksi. Teippaa käytöstä poistettujen paristojen ja akkujen navat heti ja laita vuotavat pussiin. Huolehdi, etteivät lapset pääse käsiksi nappiparistoihin. Näin varmistat paloturvallisuuden myös kotonasi.

Jäteöljy

Jäteöljy lukeutuu vaarallisiin jätteisiin, joita keräämme lajittelupihoilla. Jäteöljyä voit tuoda lajittelupihalle kerralla 50 litraa (pakattuna korkeintaan 30 l astioihin), polttoöljyä 50 l (pakattuna korkeintaan 30 l astioihin) ja öljynsuodattimia 10 kpl.

Öljyastiat valutetaan meillä ensin tyhjiksi. Jäteöljy, öljyn suodattimet ja öljyiset imeytysrätit lähtevät meiltä Fortumille, jossa ne käsitellään korkealämpötilapolttoisessa vaarallisen jätteen polttolaitoksessa ja hyödynnetään lämpöenergiana.

Tyhjät kanisterit lajitellaan poltettavaan jätteeseen ja tyhjät metalliset tynnyrit metalliromuun.

Liuottimet

Liuottimet lukeutuvat vaaralliseen jätteeseen, jota otamme vastaan kohtuullisina määrinä lajittelupihoilla. Liuottimiin lukeutuvat esimerkiksi tärpätti, tinneri ja asetoni. Myös tuotteet, jotka sisältävät liuottimia käsitellään vaarallisena jätteenä.

Liuottimet lähtevät meiltä Fortumille, jossa ne käsitellään korkealämpötilapolttoisessa vaarallisen jätteen polttolaitoksessa ja hyödynnetään lämpöenergiana.

Taloyhtiöissä oltava jäteastiat pakkausjätteille ja pienmetallille 1.7.2023 alkaen.Lue lisää.
+