Lajittelun nyrkkisäännöt
Lajittelun neljä nyrkkisääntöä:
1. Onko tästä vaaraa ihmiselle tai ympäristölle?
Pidä aina erillään muista jätteistä sellaiset jätteet, joista voi olla vaaraa ihmiselle tai ympäristölle. Yleensä nämä ovat erilaisia kemikaaleja. Pelaa varman päälle: käsittele vaarallisena jätteenä, jos vähänkin epäilet, että jätteesi voi olla sellaista.
Mihin nämä viedään? Vaarallisten jätteiden vastaanottopaikat
2. Onko tämä kierrätettävää?
Lajittele keräyspaperi, metalli, lasi, kartonki ja muovipakkaukset. Myös sähkölaitteet ja paristot kierrätetään. Ruokajäte biojätteisiin (isoissa taloyhtiöissä) tai omaan kompostoriin.
Mihin nämä viedään? Ekopisteille tai taloyhtiön omaan keräysastiaan. Isommat erät ja sähkölaitteet lajittelupihoille tai hyötyjäteasemille. Paristot voi palauttaa myön kauppojen keräyspisteisiin.
3. Onko tämä poltettavaa?
Kaikki sellaiset jätteet, joita ei voi kierrättää, esim. likaiset kartongit, vaipat, likaiset ja rikkinäiset tekstiilit, lemmikkien kuivikkeet. Ruokajäte, jos sitä ei kompostoida.
Mihin tämä laitetaan? Omaan kotiroskikseen
4. Jäikö vielä jotain?
Jos jäte ei ole vaarallista, kierrätettävää eikä poltettavaa, se on loppusijoitettavaa jätettä. Tätä jätettä syntyy hyvin vähän, sillä lähes kaikki kodin kierrätyskelvottomat jätteet soveltuvat hyödynnettäväksi jäte-energilaitoksessa.
Mihin nämä viedään? Lajittelupihalle tai hyötyjäteasemalle