Kierrätettävät jätteet

Keräyspaperi

Kaikki postin kautta tuleva paperi: mainokset, lehdet, kirjekuoret, toimistopaperi, puhelinluettelot, kirjat (ilman kansia).

Vie ekopisteelle tai taloyhtiösi keräysastiaan.

HUOM! Älä niputa teipillä tai narulla, älä pakkaa muovipussiin.

Miten jäte hyödynnetään? Paperista tehdään uusiopaperia, esim. sanomalehtiin ja muihin painotuotteisiin.

Metalli

Säilyketölkit, pienet metalliesineet (esim. kattilat, pannut), alumiinifoliot. Kaikki metallit ja metalliesineet, esim. hanat, tiskialtaat, kattopelti.

HUOM! Huuhtele ruokapakkaukset. Kerää pienet metalliesineet säilyketölkkien tms. sisälle.

Vie ekopisteelle tai taloyhtiösi keräysastiaan. Henkilöauton peräkärrykuormat (max 1m3) hyötyjäteasemalle. Isot erät Ylivieskan jätekeskukseen.

Miten jäte hyödynnetään? Metalli kierrätetään uusien metallituotteiden raaka-aineeksi. Metallin kierrätyslaitokset lajittelevat ja työstävät kierrätysmetallit ja toimittavat sitä esim. terästeollisuudelle.

Lasi

Vain lasipullot ja –purkit, kirkkaat ja värilliset. Huuhtele, poista kannet.

Vie ekopisteelle tai taloyhtiösi keräysastiaan.

HUOM! Lasinkeräykseen EIVÄT käy posliini, keramiikka, hehkulamput, ikkunalasi, peililasi, kristalli, lasiastiat jne. Ne ovat kaikki kaatopaikkajätettä.

Miten jäte hyödynnetään? Lasi murskataan ja käytetään soran korvikkeena kenttärakenteissa. Lasista voidaan valmistaa myös lasivillaa sekä tien rakennuksessa käytettävää vaahtolasia. Lue lisää www.uusioaines.com.

Kartonki

Nestepakkaukset, esim. maito- ja mehutölkit, elintarvikkeiden kartonkipakkaukset, esim. muro- ja keksipaketit, paperipussit ja –kassit.

Huuhtele tölkit. Litistä ja pakkaa tiiviisti sisäkkäin.

Vie ekopisteelle tai taloyhtiösi keräysastiaan. Isommat erät ja pahvilaatikot hyötyjäteasemalle. Likaiset kartonkipakkaukset laitetaan poltettavan jätteen astiaan.

HUOM! Ethän tuki ekopisteiden kartonkiastioita pahvilaatikoilla! Ne otetaan ilmaiseksi vastaan hyötyjäteasemilla.

Miten jäte hyödynnetään? Kartonkikeräykseen toimitetuista pakkauksista tehdään hylsykartonkia (esim. vessapaperirullan sisukset, kangaspakkojen hylsyt, jne.)