Jäteastian tyhjennyksestä ja tyhjennysväleistä

Päivittäin tyhjennämme noin 2000 jäteastiaa. Sinun jäteastiasi tyhjennetään tilaamasi tyhjennysvälin mukaisesti automaattisesti. Tarvittaessa voit muuttaa tyhjennysväliä, keskeyttää jätekuljetukset määräajaksi (esim. loma) tai tilata ylimääräisen tyhjennyksen tai lisäjätteiden noudon. Asioi verkossa tai ota yhteyttä asiakaspalveluumme.

Valitse sinulle sopiva tyhjennysväli!

TyhjennysväliKäytetään kun…
1, 2 tai 4 viikkoajäteastiaan laitetaan pilaantuvaa jätettä (esim. ruoantähteet, vaipat) tai kun jätettä tulee paljon.
6 tai 8 viikkoaruoantähteet kompostoidaan lämpökompostorissa ja jätettä syntyy vähän. HUOM! Hae tätä tyhjennysväliä tekemällä kompostointi-ilmoitus Jokilaaksojen jätelautakunnalle: Kompostointi-ilmoitus
10 tai 12 viikkoaruoantähteet kompostoidaan lämpökompostorissa ja jätettä syntyy vähän. Kiinteistöllä ei ole mahdollisuutta käyttää yhteistä jäteastiaa naapurien kanssa. HUOM! Pitkä tyhjennysväli on mahdollista vain jätehuoltoviranomaisen luvalla. Hae pitkää tyhjennysväliä Jokilaaksojen jätelautakunnalta.
Lomakkeet

Tyhjennysväliä voit muuttaa ilmoittamalla siitä verkossa tai ottamalla yhteyttä asiakaspalveluun (ei jäteauton kuljettajalle). Tyhjennysvälit on määritelty kuntien jätehuoltomääräyksissä, eikä Vestia voi valitettavasti vaikuttaa pitkien tyhjennysvälien myöntämiseen tai niiden ehtoihin. Mikäli kompostoit biojätteet, muista tehdä aina ilmoitus kompostoinnista Jokilaaksojen jätelautakunnalle. Kompostointi-ilmoituksen yhteydessä voit hakea 6-8 viikon tyhjennysväliä.

Huom! Tarkkaile, onko nykyinen tyhjennysväli sinulle sopiva. Ota yhteyttä asiakaspalveluun, kun haluat tihentää tai harventaa tyhjennyksiä.

Joskus jätettä tulee enemmän

Suursiivous, pikkuremontti, vieraita, juhlapyhät…? Joskus jätettä tulee tavallista enemmän. Näin pääset siitä helposti ja edullisesti eroon:

1) Lisäjätteenä normaalin tyhjennyksen yhteydessä

Voit laittaa jäteastian viereen lisäjätteitä selkeästi merkittyinä ja säkkeihin pakattuna. Huomioithan, että:

 • yli 1 m3:n lisäjätemääristä ja isoista esineistä (esim. joustinpatjat) on sovittava etukäteen hyvissä ajoin asiakaspalvelun kanssa
 • lisäjätteenä ei oteta kyytiin vaarallisia jätteitä eikä kodinkoneita tai muita keräykseen soveltumatonta jätettä
 • lisäjätteistä peritään maksua niiden määrän mukaan. Jos lisäjätteiden lastaus autoon tai muu lisätyö vie yli 10 min, peritään maksua myös kuljettajan työajasta.

HUOM! Älä koskaan säilytä jäteastiassa, sen vieressä tai välittömässä läheisyydessä tavaroita, jotka eivät ole jätettä ja tarkoitettu jäteauton kyytiin. Jätekuljettajilla on ohje ottaa mukaan jäteastian viereen jätetyt irtojätteet ja säkit, eikä kuljettaja voi valitettavasti tietää, mikä tavara on säilytyksessä ja mikä jätettä. Jäteastian läheisyydestä jäteautoon otettuja tavaroita ei voida palauttaa eikä niitä korvata.

2) Tilaa ylimääräinen tyhjennys

Jos tyhjennyspäivään on vielä aikaa ja astiasi on täynnä, tilaa ylimääräinen tyhjennys verkkolomakkeella tai ottamalla yhteyttä asiakaspalveluumme. Huomioithan, että:

 • ylimääräinen tyhjennys sovitetaan lähimmän jäteauton ajoreitille. Tilaa siksi ylimääräinen tyhjennys hyvissä ajoin. Joka päivä ei ajeta kaikilla alueilla.
 • ylimääräinen tyhjennys ei maksa enempää kuin tavallinen tyhjennyskäynti. Vain silloin, jos ylimääräinen nouto aiheuttaa yhteensä yli 5 km:n poikkeaman jäteauton reitille, peritään lisämaksua.

Jäteastia tyhjentämättä? Mitä on tapahtunut?

Jäteastia voidaan jättää tyhjentämättä mm. seuraavista syistä:

 • jäteastiaa ei löydy
 • jäteastia on rikki
 • jäteastia ei sovellu koneelliseen kuormaukseen
 • jäteastiassa on sopimatonta jätettä (esim. vaarallista jätettä tai sähkölaitteita)
 • jäteastia on liian painava
 • reitti on kulkukelvoton (esim. auto edessä, auraamaton tie, kelirikko, tie/silta ei kestä jäteauton painoa, vihainen koira)
 • keräyspaikka on lukittu

Jos jäteastiaa ei voi tyhjentää, jätekuljettaja jättää mahdollisuuksien mukaan asiasta tiedotteen kiinteistölle. Tällaisista käynneistä laskutetaan vain kuljetusmaksu. Maksu peritään, vaikka kuljettaja ei olisi jättänyt tiedotetta kiinteistölle.

HUOM! Jos jäteastiaasi ei ole tyhjennetty, ota heti yhteyttä asiakaspalveluun, niin selvitämme syyn.

TÄRKEÄÄ! Ilmoita asiasta viimeistään 7 vrk:n kuluessa tyhjennyspäivästä. Sitä vanhempia tapahtumia emme valitettavasti pysty selvittämään.

Hyvä paikka jäteastialle – sujuvat tyhjennykset

Sijoita jäteastiasi lähelle tonttiliittymää paikkaan, johon jäteautolla pääsee vähintään 10 metrin päähän. Pyörättömien astioiden käyttö on kiellettyä. Jos jäteauto ei pääse tarpeeksi lähelle astiaa, peritään siirtomaksua jokaisen tyhjennyksen yhteydessä.

Varmista, että kaikki alueet, joilla jäteauto joutuu liikkumaan, ovat tarpeeksi kantavia. Jäteauto painaa tyhjänäkin 12 – 15 tonnia.

Muistathan talvella aurata lumet ja hiekoittaa pihaa tarvittaessa!

Ajo-ohjeita tai neuvoja kuskille?
Jos haluat, että jäteauto ei peruuta pihaan, aja pihalaatoille tms. ilmoita siitä asiakaspalveluumme.

Haluatko pienentää jätelaskuasi? Kimppa-astia on edullinen! Sovi yhteisen jäteastian käyttämisestä ja maksujen jakamisesta naapurien kanssa. Ilmoittakaa Vestialle, ketkä käyttävät samaa astiaa ja miten haluatte laskut.

Ylivieskan taajamassa lajiteltava biojätteet 1.7.2024 alkaen.Lue lisää.
+