Jäteauton kuljettaja tyhjentää omakotitalon jäteastiaa jäteautoon.

Vestian jätehuolto varautunut mahdollisiin sähkökatkoihin

Vestia on pyrkinyt varautumaan kuntalaisten jätehuollon ylläpitämiseen myös mahdollisten sähkökatkojen aikana. Varavoiman hankinta on työn alla ja sen lisäksi on varmistettu keskeytymätöntä virransyöttöä lyhyiden sähkökatkojen varalle

Ylivieskan jätekeskuksen päätoiminnot eli raskaan kaluston jätteen vastaanotto, asiakaspalvelu ja toimistotyö pystytään turvaamaan näillä toimilla lyhyiden, 2–4 h ajalle. Pidemmät katkot johtavat toimintojen hallittuun alas ajamiseen. Kolmellatoista paikkakunnalla toimivat lajittelupihat sulkeutuvat jätekeskuksesta heti kun sähkökatko kohtaa paikan.

Jäteastiatyhjennyksiin ei vielä muutaman tunnin sähkökatkolla ole vaikutusta, mutta yli vuorokauden kestävä sähkökatkos estäisi jäteastioiden tyhjennysreittien lataamisen järjestelmästä jäteautoihin tai ylipäätään digitaalisen aineiston käytön.  Lisäksi haasteeksi tulisi polttoainejakeluongelmat ja sitä myötä jäteautojen tankkaaminen.

Kotivarassa olisi hyvä muistaa mm. veden ja ruoan lisäksi jätteiden säilyttämiseen tarvittavat asiat. Asiakkaiden olisi hyvä varata muovipusseja ja jätesäkkejä noin kolmen vuorokauden tarve.

Yli kolmen vuorokauden poikkeusoloista tiedotetaan aina erikseen ja se tehdään aina viranomaisohjauksessa.

Vestia Oy:llä on olemassa varautumissuunnitelma, jossa on selkeät ohjeet niin normaaliolojen häiriötilanteisiin kuin poikkeusoloihinkin. Vestian varautumissuunnitelma pohjautuu valmiuslakiin. Valmiuslaki velvoittaa kuntia varmistamaan tehtäviensä, esimerkiksi jätehuollon, mahdollisimman hyvän hoidon poikkeusoloissa.

Taloyhtiöissä oltava jäteastiat pakkausjätteille ja pienmetallille 1.7.2023 alkaen.Lue lisää.
+