Talitiainen lennossa

Tietosuojaseloste: Kameravalvonta ja turvallisuus

1 Vestia Oy:n ja Vestia Yrityspalvelut Oy:n tietosuojaseloste kameravalvontaa ja turvallisuutta koskien

Tässä tietosuojaselosteessa kuvataan henkilötietojen käsittelyä Vestia Oy:n ja Vestia Yrityspalvelut Oy:n kameravalvontaa ja turvallisuutta koskien. Kerromme, millä oikeusperusteella ja, mihin tietoja käytetään sekä, kenelle niitä siirretään. Samalla kerromme, miten voit käyttää sinulle lain mukaan kuuluvia oikeuksiasi.

1.1 Rekisterinpitäjien ja tietosuojavastaavan yhteystiedot

Vestia Oy
Vestianväylä 80
84100 Ylivieska
Puh. (08) 410 8700
asiakaspalvelu@vestia.fi
Y-tunnus: 1569793-9

Vestia Yrityspalvelut Oy
Vestianväylä 80
84100 Ylivieska
Puh. (08) 410 8701
Y-tunnus: 3000878-3

Molemmat yhtiöt toimivat samoilla alueilla ja samoissa toimitiloissa. Yhteydenottopyynnöt tulee kohdistaa Vestia Oy:lle.

Rekisteristä vastaava yhteyshenkilö:
Marjo Kivimäki
Puh. 044 7108724
marjo.kivimaki@vestia.fi

2 Mihin tarkoitukseen käytämme tietoja ja millä oikeusperusteella

Vestia Oy:n ja Vestia Yrityspalvelut Oy:n lajittelupihoilla, ja jätekeskuksilla sekä toimistorakennuksen ulkoalueilla suoritetaan tallentavaa kameravalvontaa. Vestia Oy:n ja Vestia Yrityspalvelut Oy:n alueilla on lisäksi automaattista hälytysvalvontaa sekä piirivartiointia, jossa vartija kiertää satunnaisina aikoina valvomassa kohteita.

Kameravalvonnan avulla tallennetaan kuva- ja henkilötietoa henkilöistä ja ajoneuvoista, jotka liikkuvat valvonnan piiriin kuuluvalla alueella. Kuva-aineistoon taltioituu kuvan lisäksi tapahtuman päivämäärä ja kellonaika sekä ajoneuvon rekisteritunnus. Kamerat eivät tallenna ääntä.

Alueelle tultaessa kameravalvonnasta ilmoitetaan erillisin kyltein.

Käsittelemme tietoja työnantajan oikeutetulla edulla eli tarpeellisuudellamme asiakkaiden ja henkilöstön turvallisuuden varmistamiseksi, onnettomuuksien, rikosten ja väärinkäytösten ennalta estämiseksi sekä selvittämiseksi. Tallenteita käytetään henkilöiden tunnistamiseksi epäselvissä asiointitapauksissa, kun epäillään esimerkiksi vääriä laskutusperusteita. Tietoja käytetään apuna myös huolto- ja asennustöissä, lajittelupihojen toiminnan ja niillä asioinnin ohjauksessa.

Vestia Oy:n ja Vestia Yrityspalvelut Oy:n alueilla tapahtuvat, turvallisuutta vaarantavat tilanteet tallennetaan kuvauksineen henkilöstömme toimesta myös kirjallisesti. Näiden turvallisuustapahtumien tallennusaika on yksi vuosi tai asian käsittelyn vaatima aika. Tallenteita käytetään turvallisuustapahtumien selvittämiseksi. Asiakastietoja ja videotallenteiden sekä tapahtumakuvausten tietoja voidaan yhdistää keskenään. Käsittelemme tietoja työnantajan oikeutetulla edulla asiakkaiden ja henkilöstön turvallisuuden varmistamiseksi, onnettomuuksien, rikosten ja väärinkäytösten ennalta estämiseksi sekä selvittämiseksi.

Kameratallennus perustuu liiketunnistukseen, eivätkä kamerat kuvaa silloin, kun alueella ei ole liikettä.

Videotallenteiden säilytysaika on pääsääntöisesti kolme kuukautta.

2.1 Lajittelupihoilla asiointi

Lajittelupihoilla sekä Vestia Oy:n ja Vestia Yrityspalvelut Oy:n valvotuilla alueilla asioinnista syntyy videotallenne eli ns. rekisteröinti yleistä valvontaa sekä toiminnanohjausjärjestelmän valvomonäkymää varten. Tallenteilla on alueella asioivien, tiloja vuokraavien ja Vestia Oy:n ja Vestia Yrityspalvelut Oy:n henkilöstön eli rekisteröidyn, henkilötietoja. Lajittelupihat ovat pääosin etävalvottuja ja asiointi näissä tapahtuu itsepalveluperiaatteella. Valvomo ohjaa alueella asiointia videokuvan perusteella. Aktiivisen valvonnan kautta asiakasta voidaan opastaa ja neuvoa sekä puuttua havaittuun virheelliseen toimintaan. Valvonnassa yhdistetään asiakastapahtumia asiakastietoihin.

Henkilön tullessa lajittelupihalle, luetaan kamerajärjestelmän kautta automaattisesti rekisteritunnus. Asiakas asioi palvelupäätteellä ja ostotapahtuman jälkeen portti avautuu. Kuva-aineistoon taltioituu kuvan lisäksi tapahtuman päivämäärä ja kellonaika sekä ajoneuvon rekisteritunnus. Tallenteen säilytysaika on pääsääntöisesti kolme kuukautta.

Ylivieskan lajittelupihalla asiointia ohjataan pääsääntöisesti paikalla olevan henkilöstön voimin. Kamerajärjestelmä lukee portilla rekisterikilvet ja avaa aukioloaikojen ulkopuolella portin asiointiin valtuutetuille. Kamerajärjestelmään taltioituu kuvan lisäksi tapahtuman päivämäärä ja kellonaika sekä ajoneuvon rekisterinumero. Tallenteen säilytysaika on pääsääntöisesti kolme kuukautta. Kun asioinnista muodostetaan jätelain vaatima siirtoasiakirja tai tapahtuma muodostaa laskutusperusteen, säilytetään ajoneuvon yksilöivää tietoa (rekisteritunnus) kirjanpitolainsäädännön ja jätelain vaatima aika. Aika on vähintään viisi vuotta, ellei tapahtumaan liity selvitettävää asiaa tai kesken olevaa selvitystä.

3 Tietojen säännönmukaiset luovutukset ja siirrot EU/ETA-alueen ulkopuolelle

Henkilötietoja ei luovuteta muille tahoille. Tietoja voidaan siirtää tässä tietosuojaselosteessa kerrottujen käyttötarkoitusten mukaisesti palveluntuottajillemme, kuten kamerajärjestelmän toimittajalle käytön tukea ja ylläpitoa varten sekä vartiointia tuottavalle yritykselle, varkauksien tai asiattomien käyntien yhteydessä mahdollista tunnistamista varten.

Järjestelmän toimittajalla on pääsy järjestelmään. Toimittaja käsittelee kameravalvonnan tietoja kuitenkin vain vianselvitykseen ja ylläpitoon liittyen.

Tällaista käsittelyä suojaavat keskinäiset sopimuksemme, joilla on varmistettu, etteivät kyseiset tahot käytä järjestelmämme tietoja omiin tarkoituksiinsa. Vestia Oy ja Vestia Yrityspalvelut Oy edellyttävät henkilöstöltään ja toimittajiltaan sitoutumista henkilötietojen salassapitoon.

Henkilötietoja ei siirretä EU/ETA ulkopuolelle.

4 Mitä oikeuksia sinulla on ja kuinka voit niitä käyttää

Vestian alueilla asioivilla, henkilöstöllä ja tiloja vuokraavilla on oikeuksia koskien Vestia Oy:n ja Vestia Yrityspalvelut Oy:n hallussa olevia henkilötietoja. Oikeuksia on pääsääntöisesti mahdollista käyttää kerran kalenterivuodessa maksuttomasti. Mikäli haluat tarkistaa sinusta tallennetut tiedot tai vaatia niihin oikaisua, voit tehdä sen sähköisten asiakaspalvelukanaviemme kautta tai asioimalla Vestian toimistolla. Vestia Oy ja Vestia Yrityspalvelut Oy voivat pyytää tarvittaessa pyynnön esittäjää todistamaan henkilöllisyytensä ja ongelmallisissa tilanteissa pyytämään perusteluja tietopyynnölle.

Rekisteröidyllä on seuraavat oikeudet:

4.1 Oikeus saada pääsy henkilötietoihin

Vestian alueilla asioivilla, henkilöstöllä ja tiloja vuokraavilla on oikeus tutustua hallussamme oleviin henkilötietoihin. Oikeutta tutustua tietoihin voidaan kuitenkin joutua rajoittamaan lainsäädännön ja muiden henkilöiden yksityisyyden suojan vuoksi. Esimerkiksi kameravalvontatallenteiden luovuttaminen ei ole aina mahdollista, jos tallenteella esiintyy muita kolmansia osapuoli, eikä heidän yksityisyydensuojaansa voida varmistaa. Tallenteiden luovuttamista voidaan joutua yksitäistapauksissa rajoittamaan siitäkin syystä, että niiden luovuttaminen voi paljastaa yksityiskohtaista tietoa turvallisuusjärjestelyistämme.

Jos emme voi luovuttaa jotain henkilötietoja, saat siitä kuitenkin aina perustellun päätöksen.

4.2 Oikeus tietojen oikaisemiseen

Rekisteröidyllä on oikeus pyytää korjausta virheellisiin tai puutteellisiin tietoihin. Kameratallenteet ovat pääsääntöisesti kuvauksia tietyn hetken tilanteesta, jolloin tietojen oikaisupyyntö harvoin pätee.

4.3 Oikeus tietojen poistamiseen

Rekisteröidyllä on oikeus pyytää tietojensa poistamista. Tietojen poistaminen voidaan tehdä esimerkiksi seuraavassa tapauksessa:

  • Rekisteröity vastustaa tietojen käsittelyä eikä käsittelyn jatkamiselle ole muuta perustetta.

4.4 Oikeus käsittelyn rajoittamiseen

Rekisteröidyllä on oikeus rajoittaa henkilötietojensa käsittelyä tietosuoja-asetuksen 18 artiklan nojalla. Tämä tarkoittaa esimerkiksi tapauksia, joissa henkilötietojen paikkansapitävyyteen tai käsittelyn lainmukaisuuteen liittyy epäselvyyksiä.

4.5 Vastustamisoikeus

Rekisteröidyllä on oikeus vastustaa tietojensa käsittelyä, koska käsittelemme niitä oikeutetun etumme tai yleisen edun perusteella. Kameravalvonta ja turvallisuusjärjestelyt ovat oikeutettuun etuun perustuvaa käsittelyä.

4.6 Oikeus tietojen siirrettävyyteen

Oikeus tietojen siirtämiseen järjestelmästä toiseen ei koske yritysten välisissä liikesuhteissa käsiteltyjä ammattilaisten yhteystietoja tapauksissa, joissa käsittely ei perustu rekisteröidyn suostumukseen tai sopimukseen, jonka osapuoli henkilö on. Siten tietojen siirrettävyyden oikeutta ei voi käyttää esimerkiksi kameravalvonnan tallenteisiin.

4.7 Oikeus peruuttaa suostumus

Rekisteröidyllä on oikeus peruuttaa suostumuksensa milloin tahansa tämän vaikuttamatta ennen sen peruuttamista tehdyn käsittelyn lainmukaisuuteen, jos käsittely perustuu suostumukseen. Kameravalvonta ja turvallisuusjärjestelyt eivät lähtökohtaisesti perustu suostumukseen.

4.8 Oikeus tehdä valitus viranomaiselle

Rekisteröidyllä on oikeus tehdä valitus valvontaviranomaiselle, mikäli epäilee henkilötietojaan käytettävän epäasianmukaisesti tai lainvastaisesti. Toivomme, että olet kuitenkin aina ensi yhteydessä meihin.

Tietosuojavaltuutetun toimisto:
Lintulahdenkuja 4, 00530 Helsinki
Postiosoite: PL 800, 00531 Helsinki
Vaihde: 029 56 66700
Sähköposti: tietosuoja@om.fi

5 Minkälaisia riskejä tietojen käsittelyyn liittyy ja miten suojaamme tiedot

Käsittelyyn ei ole tunnistettu kohdentuvan merkittäviä riskejä.

Tiedot säilytetään lukituissa tiloissa ja niitä käsittelevät vain henkilöt, jotka tarvitsevat niitä työtehtävissään. Kameravalvontajärjestelmät ovat suljetussa verkossa ja niihin liittyvät sovellukset on rajattu käyttöoikeuksin.

Ylivieskan taajamassa lajiteltava biojätteet 1.7.2024 alkaen.Lue lisää.
+