Kaatopaikkajätteen lajittelu tarkentuu

Vuoden alussa astuu voimaan kaatopaikka-asetus, joka rajoittaa merkittävästi mahdollisuutta sijoittaa jätteitä kaatopaikoille. Jatkossa kaatopaikoille voi sijoittaa vain sellaista hyödyntämiskelvotonta jätettä, jonka orgaanisen hiilen osuus on alle 10 prosenttia sekä tapauskohtaisesti joitain muita hyödyntämiskelvottomia jätteitä. Kotitalouksien jätehuoltoon uusi asetus ei vaikuta, mutta yritysten jätekuormilta edellytetään aiempaa tarkempaa lajittelua.

Suoraan kaatopaikalle sijoitettavat kuormat voivat sisältää ainoastaan lasivillaa, tuhkaa ja kuonaa, kuolleita kotieläimiä (esim. hevonen, kissa, koira), pvc:tä sekä lasi- ja hiilikuitua. Jätehuoltoyrittäjät voivat toimittaa kaatopaikalle mekaanisessa käsittelyssä syntyvän rejektin, jossa orgaanisen hiilen osuus alle 10 prosenttia.

Esimerkiksi tulipalojätteiden tai muiden hyödyntämiskelvottomien jätteiden kaatopaikkakelpoisuus arvioidaan tapauskohtaisesti. Kaatopaikkajätekuormien tuominen edellyttää aina perusmäärittelylomakkeen toimittamista etukäteen!

Syntypaikalla lajitellun ja loppusijoitukseen kelpaavan jätteen hinta on 179,80 €/t (sis. alv 24 %) ja lajitteluun menevien kuormien hinta on 204,60 €/t (sis. alv 24 %). Lajitteluun päätyvät kuormat, joissa on sekaisin kaatopaikalle menevää jätettä ja hyödyntämiskelpoista jätettä (esim. lajittelemattomat purku- ja rakennusjätekuormat).

Aiemmin kaatopaikalle sijoitetut kattohuopa- ja kipsijätteet otetaan jatkossa vastaan omina jätejakeinaan. Molempien vastaanottohinta on 155 €/t (sis. alv 24 %). Muiden hyödynnettävien jätteiden hinnat voit tarkistaa jätemaksutaksasta.

Ylivieskan taajamassa lajiteltava biojätteet 1.7.2024 alkaen.Lue lisää.
+