Vapun jätteiden kierrätys

Vappuun kuuluvat olennaisesti serpentiinit, ilmapallot, sima ja munkit – mutta miten niistä syntyvät jätteet tulee lajitella ja olisiko juhlia mahdollisuus järjestää ympäristöystävällisemmin? Tässäpä muutama tärppi vapun mukanaan tuomien jätteiden oikeaoppiseen lajitteluun. 

Kertakäyttöastiat ja lautasliinat

Olisiko mahdollista juhlia ilman kertakäyttöisiä astioita? Entä jos ottaisitkin piknikille mukaan astiat, joita voisi käyttää myös seuraavalla kerralla. Jos kuitenkin päädyt kertakäyttöisiin astioihin, ne lajitellaan käytettyinä poltettavaan jätteeseen. Käytetyt lautasliinat ovat puolestaan biojätettä. Voit lajitella ne taloyhtiösi biojäteastiaan tai kompostoida. 

Munkkirasva

Lajittele ensisijaisesti käytetty rasva kompostoriin tai biojäteastiaan esimerkiksi talouspaperiin tai kanamunakennoon imeytettynä. Jos kumpaakaan ei ole käytössäsi, pakkaa rasva tiiviisti esim. maitopurkkiin ja laita poltettavan jätteen astiaan. Älä kaada rasvaa wc-pönttöön tai viemäriin! 

Muovi- ja folioilmapallot

Puhjenneet ilmapallot ovat poltettavaa jätettä. Myös foliopalloissa on muovipinta, joten niitä ei kuulu lajitella metallinkeräysastiaan, kuten tavallinen folio. Ilmapallojen muovipakkaukset voi puolestaan kierrättää lajittelemalla sen muovipakkauksiin.

Jos sinulla ei ole enää tarvetta ehjille ilmapalloille, voit lahjoittaa ne vaikka lasten syntymäpäivien koristeeksi tuottamaan lisäiloa.

Serpentiinit ja paperiset vappukepit

Lajittele paperiset serpentiinit ja vappukepit poltettavaan jätteeseen. Myös suihkutettavan serpentiinin voi lajitella poltettavaan jätteeseen. Suihkuserpentiinin pullo on ponnekaasupullo, joka lajitellaan täytenä tai vajaana vaarallisiin jätteisiin. Otamme vaarallista jätettä vastaan maksutta lajittelupihoilla ja hyötyjäteasemilla. Täysin tyhjän ponnekaasupullon voi lajitella metalliin.

Ehjät ja siistit koristeet voi halutessaan myös säilyttää ja käyttää seuraavien juhlien koristeluissa. Uusia koristeita voi myös askarrella itse vaikkapa kierrätysmateriaaleista. Mm. tyhjästä kahvipussista saa leikattua hauskasti kiiltäviä vappuviuhkoja.

Simapullo

Pantilliset pullot voit palauttaa kauppojen pullonpalautuspisteisiin. Pantittomat lasiset pullot tulee lajitella lasinkeräysastiaan ja pantittomat muoviset pullot voi puolestaan kierrättää muovipakkauksina. 

Vappuherkkujen pakkaukset

Pakkausjätettä syntyy mm. kaupasta ostettujen munkkien ja tippaleipien mukana. Puhtaat, tyhjät ja kuivat pakkaukset ovat kierrätyskelpoisia. Kartonkiset pakkaukset voit lajitella kartonginkeräykseen ja muoviset muovipakkausten keräykseen

Ylimääräiset herkut

Joskus herkkuja voi jäädä myös yli tarpeen. Ylimääräiset herkut voi esimerkiksi jakaa juhlavieraiden kesken kotiin viemisiksi. Huolehdithan myös herkkujen oikeaoppisesta säilytyksestä, jottei ruokaa menisi hukkaan. Jos ruoka kerkeää pilaantua, lajittele se biojäteastiaan tai lämpökompostoriin. Jos kumpaakaan ei ole käytössäsi, voit laittaa ne poltettavan jätteen astiaan.

Ylivieskan taajamassa lajiteltava biojätteet 1.7.2024 alkaen.Lue lisää.
+