Vapun jätteiden kierrätys

Vappuun kuuluvat olennaisesti serpentiinit, ilmapallot, sima ja munkit – mutta miten niistä syntyvät jätteet tulee lajitella? Tässäpä muutama tärppi vapun mukanaan tuomien jätteiden oikeaoppiseen lajitteluun. 

Kertakäyttöastiat ja lautasliinat 

Sekä muoviset että kartonkiset kertakäyttöastiat lajitellaan käytettyinä poltettavaan jätteeseen. Käytetyt lautasliinat ovat puolestaan biojätettä. Voit lajitella ne taloyhtiösi biojäteastiaan tai kompostoida. 

Munkkirasva 

Lajittele ensisijaisesti rasva esimerkiksi talouspaperiin imeytettynä kompostoriin tai biojäteastiaan. Jos kumpaakaan ei ole käytössäsi, pakkaa rasva tiiviisti esim. maitopurkkiin ja laita poltettavan jätteen astiaan. Älä kaada rasvaa wc-pönttöön tai viemäriin! 

Muovi- ja folioilmapallot 

Puhjenneet ilmapallot (myös foliopallot) ovat polttokelpoista jätettä. Foliopalloissa on muovipinta, joten niitä ei kuulu lajitella metallinkeräysastiaan, kuten tavallinen folio. Ilmapallojen muovipakkaukset voi puolestaan kierrättää lajittelemalla sen muovipakkauksiin. 

Serpentiinit ja paperiset vappukepit 

Lajittele paperiset serpentiinit ja vappukepit poltettavaan jätteeseen. Myös suihkutettavan serpentiinin voi lajitella poltettavaan jätteeseen. Suihkuserpentiinin pullo on ponnekaasupullo, joka lajitellaan täytenä tai vajaana vaarallisiin jätteisiin. Otamme vaarallista jätettä vastaan maksutta lajittelupihoilla ja hyötyjäteasemilla. Täysin tyhjän ponnekaasupullon voi lajitella metalliin.

Simapullo 

Pantilliset pullot voit palauttaa kauppojen pullonpalautuspisteisiin. Pantittomat lasiset pullot tulee lajitella lasinkeräysastiaan ja pantittomat muoviset pullot voi puolestaan kierrättää muovipakkauksina. 

Vappuherkkujen pakkaukset 

Pakkausjätettä syntyy mm. kaupasta ostettujen munkkien ja tippaleipien mukana. Puhtaat, tyhjät ja kuivat pakkaukset ovat kierrätyskelpoisia. Kartonkiset pakkaukset voit lajitella kartonginkeräykseen ja muoviset muovipakkausten keräykseen