Vaarallinen jäte ja metalli eivät kuulu poltettavaan jätteeseen

Haluamme muistuttaa oikeaoppisen lajittelun tärkeydestä. Kaikki kierrätyskelpoiset materiaalit tulee ensisijaisesti lajitella erilleen poltettavasta jätteestä ja kierrättää. Erityisesti vaarallinen jäte ja metalli aiheuttavat ongelmia päätyessään polttoon, ja siksi niiden lajitteluun tulee kiinnittää erityishuomiota.

Vaarallinen jäte tuottaa haitallisia päästöjä

Vaarallinen jäte tuottaa ympäristölle haitallisia päästöjä jäte-energialaitoksessa, jossa poltettava jäte poltetaan. Kyseistä laitosta ei ole suunniteltu vaarallisen jätteen polttoon. Jäte-energialaitoksen savukaasupäästöjä seurataan koko ajan, ja ne kertovat, kun polttoon on päätynyt ei toivottuja aineita.

Metalli aiheuttaa polttolaitoksessa lisätyötä

Metalli puolestaan ei pala, joten se täytyy poistaa kuonan joukosta. Tämä aiheuttaa lisätyötä. Pahimmillaan metalliset osat voivat juuttua kiinni polttouunissa ja aiheuttaa polttoprosessin alasajon ja jäähdytyksen, jotta metalli pystytään poistamaan uunista.

Kierrätä vaarallinen jäte ja metalli maksutta

Pienmetallin voit kierrättää maksutta ekopisteidemme kautta. Vaarallista jätettä (kohtuulliset määrät) ja metalliromua otamme kotitalouksilta maksutta vastaan hyötyjäteasemilla ja Ylivieskan lajittelupihalla.

Vastuu jätteiden lajittelusta on meillä jokaisella. Kiitos kun lajittelet oikein! 😊

Ylivieskan taajamassa lajiteltava biojätteet 1.7.2024 alkaen.Lue lisää.
+