Grilliherkkuja

Juhannuksen jätteiden kierrätys

Keskikesän juhla saapuu jälleen! Juhannuksena on ihana grillailla ja viettää aikaa ulkona perheen ja ystävien kanssa. Jätettäkin kuitenkin helposti syntyy, eli tästä vinkkejä juhannuksen jätteiden lajitteluun:

Grilliherkkujen pakkaukset 

Juhannuksena pakkausjätettä syntyy mm. makkarapaketeista, grillisalaateista ja sinappipulloista. Puhtaat, tyhjät ja kuivat pakkaukset ovat kierrätyskelpoisia. Kartonkiset pakkaukset voit lajitella kartonginkeräykseen ja muoviset pakkausmuovinkeräykseen. 

Sinappituubit 

Tyhjät metalliset sinappituubit lajitellaan pienmetalliin. 

Kertakäyttögrillit 

Käytetyt ja tyhjennetyt kertakäyttögrillit lajitellaan pienmetalliin. 

Saunan pesän tuhkat ja grillihiilet 

Pakkaa jäähtynyt tuhka tai hiilet hyvin muovipussiin ja laita poltettavaan jätteeseen. 

Sytytysnesteet 

Sytytysnesteet ovat vaarallista jätettä. Toimita sytytysnesteet lajittelupihalle.

Tyhjät sytytysnestepullot lajitellaan poltettavaan jätteeseen. 

Pullot ja tölkit 

Pantilliset pullot ja tölkit voit palauttaa kauppojen pullonpalautuspisteisiin. Pantittomat lasiset pullot tulee lajitella lasinkeräysastiaan, pantittomat muoviset pullot lajitellaan muovipakkauksina ja pantittomat tölkit voi kierrättää pienmetalliin. 

Hyttystorjunta

Hyttystorjuntalaitteesta (esim. Thermacell) jääneet käytetyt hyttystorjuntamatot (kun maton väri on muuttunut sinisestä vaaleaksi) ja tyhjät kaasusäiliöt lajitellaan poltettavaan jätteeseen. Jos hyttystorjuntamaton väri on vielä sininen, siinä on vielä tehoainetta jäljellä. Tällöin se tulee kierrättää vaarallisena jätteenä lajittelupihoille. Myös kaasusäiliöt, jossa on vielä kaasua jäljellä, lajitellaan vaaralliseen jätteeseen.

Hyttysmyrkky- ja hyttyssuihkepakkaukset kierrätetään tyhjänä materiaalin mukaan muovipakkauksiin tai pienmetalliin. Jos pakkaukset sisältävät vielä ainetta, lajitellaan ne vaaralliseen jätteeseen.

Ylijäämäruoka

Grillatessa ruokaa jää helposti myös yli tarpeen. Kun lämpimillä ilmoilla huolehtii ruokien kylmäketjusta, niitä voi lämmittää seuraavalla kerralla uudestaan. Jos kuitenkin ruokaa syntyy jätteeksi, sen voi lajitella biojätteeseen tai kompostoida lämpökompostorissa.

Kertakäyttöastiat ja lautasliinat

Olisiko mahdollista juhlia keskikesän juhlaa ilman kertakäyttöisiä astioita? Jos kuitenkin päädyt kertakäyttöisiin astioihin, ne lajitellaan käytettyinä poltettavaan jätteeseen. Käytetyt lautasliinat ovat puolestaan biojätettä. Voit lajitella ne biojäteastiaan tai kompostoida. 

Mukavaa juhannusta!