Joulun lahjapaketteja

Joulun ja uudenvuoden jätteiden lajittelu

Jäikö joulusta jälkeen kasa lahjapapereita, kuusi ja kinkun jämät? Uutenavuotena jätteitä syntyy monessa kodissa puolestaan rakettien ampumisen ja tinan valamisen jäljiltä. Näitä ohjeita seuraamalla kierrätät joulun ja uudenvuoden jätteet oikein.

Kinkun rasvat ja luut

Kinkkurasvan voit pakata esim. maitopurkkiin ja laittaa poltettavan jätteen astiaan. Jähmettyneen rasvan voi laittaa kompostoriin tai pakattuna biojäteastiaan. Älä kaada rasvaa wc-pönttöön tai viemäriin.

Kinkun luut kuuluvat poltettavaan jäteeseen. Pienet luut voit laittaa biojäteeseen.

Lahjapaperit ja -pussit

Nämä kuuluvat poltettavaan jätteeseen. Älä vie paperinkeräykseen, sillä lahjapapereissa on runsaasti painovärejä.

Vinkki: pussillinen lahjapapereita mahtuu maitopurkkiin!

Pahvi- ja kartonkipakkaukset

Litistä ja vie ekopisteelle tai taloyhtiön keräykseen. Jos ekopiste on täynnä, älä jätä jätettä pisteen viereen, vaan etsi toinen piste! Kaikki ekopisteet löydät täältä.

Joulukuusi

Vestia kerää joulukuuset veloituksetta jäteastioiden vierestä tammikuun 2023 ajan. Luonnonkuusen voi myös pilkkoa joulun jälkeen polttopuuksi tai tarjota hevostalleille hevosten syötäväksi.

Muovikuuset puolestaan tulisi kierrättää metalliromuna, sillä muovikuusen painosta suurin osa on metallia. Joulukuuset, joissa on kiinteät sähköiset jouluvalot tulee lajitella sähkö- ja elektroniikkaromuun. Vastaanotamme kotitalouksilta maksutta metallia ja sähkö- ja elektroniikkaromua lajittelupihoillamme.

Rikkoutuneet jouluvalot

Tuo ilmaiseksi lajittelupihoillemme tai sähköromua vastaanottaviin kauppoihin.

Tuikkujen kuoret

Metalliset tuikkukynttilänkuoret lajitellaan pienmetalliin, jota kerätään ekopisteillä ja taloyhtiöissä. Muoviset tuikkukynttilänkuoret voi laittaa omaan kotiroskikseen (eli poltettavaan jätteeseen).

Ilotulitusraketit

Räjäyttämättömät raketit pitää palauttaa myyjälle tai maahantuojalle. Ammuttujen rakettien roskat ovat poltettavaa jätettä.

Uudenvuoden tinat

Säilytä ja käytä tinat seuraavana vuonna uudelleen. Hävitettävät tinat voi tuoda ilmaiseksi hyötyjäteasemalle tai jätekeskukseen vaarallisena jätteenä, sillä tina sisältää lyijyä.