Joulun lahjapaketteja

Joulun ja uudenvuoden jätteiden lajittelu

Jäikö joulusta jälkeen kasa lahjapapereita, kuusi ja kinkun jämät? Tuliko uutenavuotena ammuttua raketteja tai valettua uudenvuoden tina? Näitä ohjeita seuraamalla kierrätät joulun ja uudenvuoden jätteet oikein.

Kinkun rasvat ja luut

Kinkkurasvan voit pakata esim. maitopurkkiin ja laittaa poltettavan jätteen astiaan. Jähmettyneen rasvan voi laittaa kompostoriin tai pakattuna biojäteastiaan. Älä kaada rasvaa wc-pönttöön tai viemäriin. Kinkun luut kuuluvat poltettavaan jätteeseen. Pienet luut voit laittaa biojätteeseen.

Tiesitkö, että kinkunrasvaa voidaan jalostaa uusiutuvaksi dieseliksi? Lähimmän kinkunrasvan keräyspisteen voit tarkistaa täältä .

Lahjapaperit ja -pussit

Nämä kuuluvat poltettavaan jätteeseen. Älä vie paperinkeräykseen, sillä lahjapapereissa on runsaasti painovärejä. Hyväkuntoiset lahjapaperit ja -pussit voi käyttää myös uudelleen. Lahjapakettien nauhat kuuluu lajitella myös poltettavaan jätteeseen.

Vinkki: pussillinen lahjapapereita mahtuu maitopurkkiin!

Pahvi- ja kartonkipakkaukset

Litistä ja vie ekopisteelle tai taloyhtiön keräykseen. Jos ekopiste on täynnä, älä jätä jätettä pisteen viereen, vaan etsi toinen piste! Kaikki ekopisteet löydät täältä.

Joulukuusi

Vestia kerää joulukuuset veloituksetta jäteastioiden vierestä tammikuun 2024 ajan. Luonnonkuusen voi myös pilkkoa joulun jälkeen polttopuuksi tai tarjota hevostalleille hevosten syötäväksi.

Muovikuuset puolestaan tulisi kierrättää metalliromuna, sillä muovikuusen painosta suurin osa on metallia.

Joulukuuset, joissa on kiinteät sähköiset jouluvalot tulee lajitella sähkö- ja elektroniikkaromuun. Vastaanotamme kotitalouksilta maksutta metallia ja sähkö- ja elektroniikkaromua lajittelupihoillamme.

Rikkoutuneet joulukoristeet

Lajittele rikki menneet joulukoristeet poltettavaan jätteeseen. Uusia, tunnelmallisia joulukoristeita voit askarrella helposti myös itse.

Rikkoutuneet jouluvalot

Tuo ilmaiseksi lajittelupihoillemme tai sähköromua vastaanottaviin kauppoihin. Muistathan poistaa tarvittaessa laitteesta paristot ja kierrättää erikseen paristonkierrätykseen.

Kynttilät

Käytetyt kynttilän pätkät lajitellaan jäähtyneinä poltettavaan jätteeseen eli ihan omaan kotiroskikseen. Tuikkujen metalliset kuoret voi kerätä vaikka säilykepurkin sisälle ja kierrättää pienmetalliin. Muoviset kuoret kuuluu lajitella poltettavaan jätteeseen. Rikkinäiset led- kynttilät lajitellaan sähkö- ja elektroniikkaromuun. Muistathan poistaa led-kynttilöistä patterit ja kierrättää erikseen patterinkeräykseen.

Joulukukat

Kuihtuneet joulukukat voi lajitellaan biojätteeseen tai kompostoida.

Ilotulitusraketit

Räjäyttämättömät raketit pitää palauttaa myyjälle tai maahantuojalle. Ammuttujen rakettien roskat ovat poltettavaa jätettä.

Uudenvuoden tinat

Säilytä ja käytä tinat seuraavana vuonna uudelleen. Hävitettävät tinat voi tuoda ilmaiseksi lajittelupihoille tai Ylivieskan jätekeskukseen vaarallisena jätteenä, sillä tina voi sisältää lyijyä.

Tähtisädetikku

Tähtisädetikut kierrätetään metalliin, koska niiden painosta yli puolet on metallia.