Halloweenin jätteiden kierrätys

Halloweenin juhlintaan kuuluvat olennaisesti herkuttelu ja jännittävän hämyinen tunnelma – mutta miten niistä syntyvät jätteet tulee lajitella? Tässäpä muutama tärppi halloweenin mukanaan tuomien jätteiden oikeaoppiseen lajitteluun. 

Kertakäyttöastiat

Sekä muoviset että kartonkiset kertakäyttöastiat lajitellaan käytettyinä poltettavaan jätteeseen. Käytetyt lautasliinat ovat puolestaan biojätettä. Voit lajitella ne biojäteastiaan tai kompostoida. Kun järjestää juhlia pienemmälle porukalle, voi myös miettiä kertakäyttöastioiden tarpeellisuutta. Voisiko sittenkin käyttää kokonaan tavallisia, pestäviä astioita? Näin säästämme luontoa ja ympäristöä!

Muovi- ja foliopallot

Puhjenneet ilmapallot ovat poltettavaa jätettä. Myös foliopalloissa on muovipinta, joten niitä ei kuulu lajitella metallinkeräysastiaan, kuten tavallinen folio. Ilmapallojen muovipakkaukset voi puolestaan kierrättää lajittelemalla sen muovipakkauksiin. Jos sinulla ei ole enää tarvetta ehjille ilmapalloille, voit lahjoittaa ne seuraavalle tuottamaan iloa.

Halloween herkkujen pakkaukset

Pakkausjätettä voi syntyä mm. Kaupasta ostettujen herkkujen mukana. Puhtaat, tyhjät ja kuivat pakkaukset ovat kierrätyskelpoisia. Kartonkiset pakkaukset voit lajitella kartonginkeräykseen ja muoviset muovipakkausten keräykseen.

Halloween juhlien koristeet

Itse tehtyjä ja valmiiksi ostettuja koristeita voi käyttää myös seuraavan vuoden juhlissa tai lahjoittaa seuraavien juhlien järjestäjälle. Rikki menneet koristeet lajitellaan poltettavaan jätteeseen.

Kynttilät

Tunnelmalliseen halloweeniin kuuluu myös kynttilät. Käytetyt kynttilän pätkät lajitellaan poltettavaan jätteeseen. Tuikkujen metalliset kuoret voi kerätä vaikka säilykepurkin sisälle ja kierrättää pienmetalliin. Muoviset kuoret kuuluu lajitella poltettavaan jätteeseen. Rikkinäiset led- kynttilät lajitellaan sähkö- ja elektroniikkaromuun. Muistathan poistaa led-kynttilöistä patterit ja kierrättää erikseen patterinkeräykseen.

Valaistus

Rikki menneet led-valot ja muut sähköiset tunnelman luojat kierrätetään sähkö- ja elektroniikkaromuun. Muistathan poistaa tarvittaessa patterit laitteista.

Ylivieskan taajamassa lajiteltava biojätteet 1.7.2024 alkaen.Lue lisää.
+