Muovinkeräys on otettu hyvin vastaan taloyhtiöissä

Muovinkeräys taloyhtiöissä

 

Olemme aloittaneet muovipakkausten erilliskeräyksen osassa taloyhtiöistä Nivalan, Kalajoen ja Ylivieskan alueella. Keräysastiat toimitettiin taloyhtiöihin helmikuun alussa.

Yksi muovinkeräykseen mukaan lähteneistä taloyhtiöistä on 12 huoneiston taloyhtiö As. Oy Tilhenpuisto Ylivieskassa. Tilhenpuiston isännöitsijä Heidi Simonen OP Kodilta sekä Tilhenpuiston asukkaat Aimo Pudas ja Liisa Lehto-Peippo kertoivat meille kokemuksistaan muovinkeräykseen liittyen.

– Taloyhtiöt ovat ottaneet keräyksen vastaan todella hyvin. Ennen kuin asiasta oli yhtään tiedotettakaan jaettu, niin muovia oli jo aika paljon astioissa. Yhtään huonoa palautetta en ole asiasta kuullut, useita taloyhtiöitä isännöivä Simonen kertoo.

Keltakantinen muovinkeräysastia Tilhenpuistossa on jo puolillaan, vaikka astia on seissyt pihassa vasta reilun viikon.

–  Heti kun astia tuli pihaan, niin keräys lähti käyntiin. Kierrättämisen osalta meillä on kyllä porukka tosi tunnollista tässä taloyhtiössä, kertovat Lehto-Peippo ja Pudas.

 

Ympäristövastuu, toiveet ja tarpeet ohjaavat kierrätystä

Muovinkeräystä on ehditty odottaa Tilhenpuistossa ja isännöitsijätoimistossa jo pitkään.

– Ajatus muovinkeräyksestä on lähtenyt liikkeelle meidän asiakkaiden toiveista ja tarpeista. Asiakkaat ja isännöintitoimisto ovat tietoisia ympäristövastuistaan, joten tämä on ollut meidän kaikkien yhteinen asia, Simonen kertoo.

Vaikka keräyksen organisointi tuo haasteita isännöitsijöille astioiden sijoittamisen ja hankkimiskustannusten muodossa, Simonen on sitä mieltä, että tarve erilliskeräykselle on kova. Hän hoitaa mielellään käytännön järjestelyt keräyksen mahdollistamiseksi.

 

Sijainnilla ja ohjeistuksella merkitystä kierrätysintoon

Sekä asukkaat että isännöitsijä ovat sitä mieltä, että kierrätys on nykypäivänä helppoa.

– Kierrätysmahdollisuudet pitää kuitenkin tuoda tarpeeksi lähelle kuluttajaa. Jos taloyhtiössä ei ole pihalla tarpeeksi astioita, ihmiset kierrättävät huonommin, Simonen huomauttaa.

Muovinkeräyksen aloittamisen yhteydessä asukkaille on jaettu pakkausmuovin lajitteluohjeet. Pudasta ja Lehto-Peippoa ovat kuitenkin ehtineet jo askarruttaa mm. sinappituubin ja maitopurkin oikeaoppiset lajitteluohjeet. Onneksi yksittäisten jätteiden lajitteluohjeita voi helposti tarkistaa verkkosivujemme jätehausta.

Vestian tavoitteena on laajentaa muovinkeräys taloyhtiöissä myös muihin yhtiön toimialueen kuntiin, jos keräyksen vastaanotto on hyvä. Vaikka kaikissa taloyhtiöissä ei ole muovin erilliskeräystä, muovipakkaukset on mahdollista kierrättää useissa Rinki Oy:n ylläpitämissä ekopisteissä. Löydät muovinkeräyspisteet täältä.

Ylivieskan taajamassa lajiteltava biojätteet 1.7.2024 alkaen.Lue lisää.
+