Tyhjiä muovipakkauksia keltaisella taustalla

PVC-muovipakkaukset saa nyt lajitella muovinkeräykseen

Muovin lajitteluohjeeseen on tullut muutos: 1.6.2022 lähtien kotitalouksien PVC-muovipakkaukset saa lajitella muovipakkausten keräykseen. Aiemmin PVC-muovin laittaminen muovinkeräykseen on ollut kiellettyä.

Tämän muutoksen myötä muovin lajittelussa ei tarvitse enää kiinnittää huomiota muovilaatuun, vaan ainoastaan siihen, onko lajiteltava muovi pakkaus vai ei. Hyvä ohjesääntö muovipakkauksen tunnistamiseen on miettiä, onko muoviin ollut pakattuna jotain ostohetkellä.

Kaikki muovipakkaukset saa lajitella muovinkeräykseen. Muu kuin pakkauksena käytetty muovi (esim. muoviesineet) lajitellaan poltettavaan jätteeseen.

Mitä ovat PVC-muovipakkaukset?

PVC-muovia käytetään mm. lääkkeiden painopakkauksissa sekä joidenkin elektroniikkatuotteiden pakkauksissa. PVC:n eli polyvinyylikloridin voi tunnistaa kirkkaasta pakkauksesta sitä taittamalla: jos kirkas muovi muuttuu taitettaessa valkoiseksi, se on todennäköisesti PVC:tä.

Mihin voin kierrättää muovipakkaukset?

Vestian alueella muovipakkauksia kerätään taloyhtiöissä, lajittelupihoilla ja osalla ekopisteistä.

Jos asut taloyhtiössä ja pihastanne ei vielä löydy muovinkeräysastiaa, voit toivoa taloyhtiön isännöitsijältä/hallitukselta liittymistä muovinkeräykseen. Isännöitsijä voi ilmoittaa taloyhtiön muovipakkausten keräykseen verkkoasiointimme kautta täällä tai ottamalla yhteyttä asiakaspalveluumme: puh. (08) 410 8700 / asiakaspalvelu@vestia.fi.

Kaikilta lajittelupihoiltamme (Haapavesi, Kalajoki, Nivala, Oulainen, Pulkkila, Pyhäjoki, Pyhäjärvi, Pyhäntä, Sievi ja Ylivieska) löytyy puristin muovipakkauksille. Lajittelupihoilla voit asioida itsepalveluna ma-pe klo 10-17. Lisätietoa lajittelupihalla asioinnista ja lajittelupihojen osoitetiedot löydät täältä.

Ekopisteillä muovipakkausten keräyksestä vastaa Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy. Mikäli oman paikkakuntasi ekopisteiltä ei löydy muovinkeräystä, voit esittää toiveesi uudesta pisteestä suoraan RINKI Oy:lle osoitteessa https://rinkiin.fi/ekopistepalaute/

Miten lajittelen muovipakkaukset?

  • Lajittele muovinkeräysastiaan kaikki tyhjät ja kuivat muovipakkaukset
  • Huuhtaise muovipakkaus tarvittaessa kylmällä vedellä tai pyyhkäise pois suurimmat elintarvikejäämät. Tahrat eivät haittaa!
  • Joskus pakkaus on sekoitus muovia ja muita materiaaleja. Jos suurin osa pakkauksen painosta on muovia, se kuuluu muovipakkauskeräykseen.
  • Irrota korkit, kannet ja pumppuosat ja lajittele ne erikseen.

Älä lajittele muovinkeräykseen vaarallisten aineiden jäämiä sisältäviä pakkauksia (esim. maalit, kemikaalit, öljy tai lääkkeet).

Miksi muovipakkaukset tulisi kierrättää?

EU:n kierrätystavoitteet edellyttävät kierrätyksen lisäämistä. Vuonna 2025 tavoitteena on kierrättää kaikista käytetyistä muovipakkauksista vähintään 50 prosenttia.

Kierrätetyistä muovipakkauksista valmistetaan uusiomuovituotteita, joita ovat esimerkiksi:

  • erilaiset kulutustavarat (esim. tiski-, WC- ja vaateharjat, kenkälusikat, kukkaruukut, kastelukannut, sumutinpullot jne.)
  • huonekalut, kuten tuolien komponentit
  • rakentamisen puolella esim. kojerasioiden kannet ja lautakomposiitti
  • erilaiset muovi- ja jätesäkit ml. kauppojen henkselikassit

Muovipakkausten lajittelu on arjen helppo ekoteko, sillä kilon uusiomuovin käyttäminen vähentää jopa 1,5 kiloa hiilidioksidipäästöjä neitseellisen muovikilon käyttöön verrattuna. Lajittelu säästää energiaa, luontoa ja torjuu ilmastonmuutosta.

Lisätietoa PVC-muovista valmistetuista pakkauksista löytyy Suomen Uusiomuovilta.

Taloyhtiöissä oltava jäteastiat pakkausjätteille ja pienmetallille 1.7.2023 alkaen.Lue lisää.
+