Biojätteen ei tarvitse haista kesähelteelläkään – vältä myös ampiaisvieraat 

Kuumana kesäpäivänä keittiössä tai roska-astiassa liian avoimesti lojuvat ruuantähteet saattavat houkutella luokseen ei-toivottuja vieraita, etenkin ampiaisia. Nämä pörriäiset voivat aiheuttaa niin kiusaa ihmisille ja lemmikeille kuin vaarantaa jäteauton kuljettajan työturvallisuuden. Lisäksi moni pelkää helteellä yksinkertaisesti sitä, että biojäte haisee ikävästi. On kuitenkin myytti, että biojäte lemuaa.  

Näillä keinoin estät hajuhaitat ja ampiaiset 

1. Nesteet viemäriin

Ruuantähteistä kannattaa valuttaa nesteet ja liemet viemäriin ennen kuin laitat ne biojätepussiin. Suodatinpussin voi antaa kuivahtaa hetkisen ja biojätepussin pohjalle voi laittaa silputtua munakennoa, talouspaperia tai sanomalehteä imemään ylimääräistä kosteutta. Näin pussi ei pääse helposti hajoamaan. Ruokaöljy kuuluu pakattuna poltettavan jätteen joukkoon. 

2. Jätteet pussiin ja pussin suu kiinni

Tärkeintä on, ettet laita biojätettä roskapönttöön irrallaan. Paperiset jauho- ja sokeripussit ja kauppojen hedelmäpussit voi hyödyntää biojätepusseina. Sanomalehdistä saa myös taiteltua näppärän biopussin. Laita tähteet pussiin ja sulje se huolella – näin ampiaiset eivät löydä herkkuaterian äärelle. 

3. Anna ilman kiertää

Hyvä teline biojätepussille on esimerkiksi reiällinen muovikori, koska se on ilmava ja kosteus pääsee haihtumaan. Umpinaisessa astiassa jäte pääsee muhimaan. 

4. Vie biojäte riittävän usein

Helppo niksi on vaihtaa pienempään roskapussiin ja -astiaan. Sopivankokoinen roskapussi tulee vietyä säännöllisemmin, eikä hajuhaittoja ehdi kertyä. 

Vältä hävikkiä helteellä 

Vielä tärkeämpää on minimoida turhan biojätteen, eli ruokahävikin, määrä.  

1. Osta ja valmista tarpeeseen, älä varmuuden vuoksi

Suunnittele ruokahuolto ennakkoon ja valmista vain tarpeellinen määrä ruokaa. 

2. Pidä huolta kylmäketjusta

Kauppareissuille kannattaa aina napata mukaan kylmälaukku ja kylmäkalleja. Mökkireissulla ostokset kannattaa myös tehdä vasta mökkipaikkakunnalla. 

3. Tähteet sopivat grilliin
Ylijäämäruoka sopii mainiosti esimerkiksi grilliin.

Ylivieskan taajamassa lajiteltava biojätteet 1.7.2024 alkaen.Lue lisää.
+