Jäteastiat rivissä

950 taloyhtiöllä kirittävää jätelain vaatimuksiin

Jätelaki velvoittaa kaikki viiden tai useamman huoneiston taloyhtiöt aloittamaan kartonki-, lasi- ja muovipakkausten sekä pienmetallin keräyksen viimeistään heinäkuussa 2023. Toimialueemme 16 kunnassa 950 taloyhtiötä ei vielä täytä näitä vaatimuksia.

Pakkausjätteille ja pienmetallille oltava omat jäteastiat

Tällä hetkellä viiden tai useamman huoneiston taloyhtiöistä on löydyttävä jäteastiat vähintään poltettavalle jätteelle, paperille ja biojätteelle. Biojätteen taloyhtiö voi vaihtoehtoisesti kompostoida. Vaadittavien jäteastioiden määrä tulee kuitenkin kasvamaan taloyhtiöissä reippaasti, sillä viimeistään heinäkuussa 2023 on aloitettava myös kartonki-, lasi- ja muovipakkausten sekä pienmetallin kerääminen. Pyydämme taloyhtiöitä aloittamaan erilliskeräykset mahdollisimman pian.

”Alueellamme 950 taloyhtiötä ei vielä täytä erilliskeräysvaatimuksia. Toivoisimme, että nämä taloyhtiöt lähtisivät hyvissä ajoin mukaan keräyksiin, jotta välttäisimme kesällä ajojärjestelyiden, asiakaspalvelun ja astiatoimitusten ruuhkaantumisen”, Vestian palvelupäällikkö Marjo Kivimäki kertoo.

Jäteastioiden sijoittelu aiheuttaa haasteita taloyhtiöissä

Uusien jäteastioiden sijoittelu voi aiheuttaa taloyhtiöille haasteita, sillä jätekatosta ei useimmissa kohteissa ole mitoitettu näin monen jätteen erilaiselle jäteastialle. Jätekatoksen laajentamiselta voi kuitenkin välttyä mitoittamalla jäteastiat ja niiden tyhjennysvälit järkevästi. Lähekkäin sijaitsevissa taloyhtiöissä kannattaa myös selvittää mahdollisuus yhteisille jäteastioille, jolloin kustannuksiakin on mahdollista jakaa.

”Yleensä poltettavan jätteen määrä vähenee, kun taloyhtiön asukkaille tarjotaan mahdollisuus lajitella jätteet eri astioihin. Tällöin poltettavan jätteen astian voi vaihtaa pienempään tai tyhjennysväliä säätää pidemmäksi”, Kivimäki ohjeistaa.

Ilmoittautuminen ja lisätiedot

Isännöitsijät voivat ilmoittaa taloyhtiöitä erilliskeräyksiin täällä tai ottamalla yhteyttä asiakaspalveluumme: p. (08) 410 8700 / asiakaspalvelu@vestia.fi

Ohjeita jäteastioiden mitoittamiseen löytyy täältä ja ohjeet jätetilan järjestämiseen täältä.

Ylivieskan taajamassa lajiteltava biojätteet 1.7.2024 alkaen.Lue lisää.
+